Южна Корея е против ядрени оръжия на САЩ в страната

Южна Корея е против ядрени оръжия на САЩ в страната
Въпросът за денуклеаризацията на Корейския полуостров отново влезе в дневния ред след ядрения тест в Северна Корея на 12 февруари и войнствената изказвания на Пхенян от тогава насам. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Южнокорейският премиер Чун Хон Вон заяви, че е против разполагането на американски стратегически ядрени оръжия в неговата страна, за да се възпре евентуална атака на Пхенян,съобщава БГНЕС.

„Правителството на Южна Корея държи твърдо на принципа за обявяване на Корейския полуостров за зона, свободна от ядрени оръжия“, каза Чун пред парламента, цитирано от агенция Йонхап.

„Макар да не искаме ядрен суверенитет, мисля, че можем да дадем отпор на Северна Корея благодарение на възпиращата мощ, която ни предоставят Съединените щати“, обясни премиерът, визирайки конвенционалните оръжия.

Въпросът за денуклеаризацията на Корейския полуостров отново влезе в дневния ред след ядрения тест в Северна Корея на 12 февруари и войнствената реторика на Пхенян от тогава насам.

Мнозинството южнокорейски депутати държат полуостровът да остане свободен от ядрени оръжия, но консервативните среди в парламента са на мнение, че разполагането в страната на американски ядрени оръжия е единственият ефикасен възпиращ фактор срещу заплахите от Севера.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници