Найденов: Само Бойко може да оценява министрите

Найденов: Само Бойко може да оценява министрите
„Всички ние имахме нужда да си кажем добри думи и затова благодаря на премиера, че ги каза“, заяви Найденов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Оценка на министрите в кабинета може да дава само премиерът Бойко Борисов.

Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по bTV в сряда по повод изказването на Симеон Дянков, че Найденов не си върши достатъчно добре работата.

Малко преди Нова година финансовият министър Симеон Дянков разкритикува работата на Мирослав Найденов.

Вицепремиерът определи Найденов като министъра, с който най-трудно се разбира. Изказването предизвика остър коментар на премиера, че ако Дянков си е позволил да дава оценка на Найденов, то той ще си отиде преди него.

Самият Мирослав Найденов коментира, че непремереното изказване на Дянков е провокирано от водещия, и припомни, че бе последвано от остра реакция от страна на министър-председателя.

„Не мисля, че трябва да се прави драма от това...  Министерски съвет има принципи и правила на работа. Основният момент е, че оценка може да дава само премиерът“, заяви земеделският министър.

„Ние сме министри от кабинета на Борисов. В този смисъл той предлага и състава, и разбира се, персонално кой какъв министър да бъде, и той има право да дава оценка“, каза още Найденов.

По думите му въпросът не е дали се харесват или не министрите. Когато има спор между двама министри, той се решавал при премиера.

Ако не може да бъде решен, министрите излагат позициите си пред Изпълнителната комисия на ГЕРБ, посочи Найденов.

„Това не означава, че ако имаме спорове, не се харесваме или нещо такова“, уточни той.

Земедекският министър посочи, че и самият Борисов е обяснил, че има право да оценява колегите му, и е дал висока оценка на работата на Найденов.

„Всички имахме тежка година, специално министър Дянков имаше голямо напрежение върху себе си“, добави министърът на земеделието.

Той отказа да отговори на въпроса дали вицепремиерът трябва да бъде санкциониран заради мнението си.

„Имахме тежка година. В края на тази година, когато застанахме срещу протестиращите и срещу общественото мнение по някои въпроси, трябваше да си кажем добри думи, още повече че беше в навечерието на тези християнски празници“, коментира Найденов.

„Всички ние имахме нужда да си кажем добри думи и затова благодаря на премиера, че ги каза“, добави той.

„Нека да сложим точка, няма драма, няма напрежение“, заключи земеделският министър.

Той обобщи резултатите от работата на ведомството му - България е първенец по ръст на усвояване на земеделските фондове с 54.5%, по данни на Европейската сметна палата.

Според данни на Националния статистически институт аграрният сектор е единственият сектор с ръст през тази година.

Външнотърговското салдо пък през 2010 г. е нараснало три пъти спрямо 2009 г., а за първите девет месеца  на 2011 г. е надминало тези стойности.

В сектора са се извършили две тежки реформи със създаването на Агенцията по безопасност на храните, уточни Найденов.

#Агенцията по безопасност на храните #Националния статистически институт #Европейската сметна палата #България #протест #Нова година #ГЕРБ #премиер #Бойко Борисов #министър на земеделието и храните #финансов министър #Симеон Дянков #Мирослав Найденов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници