Тренчев: Църквата да се реформира, не да плюе „ин витро“

Тренчев: Църквата да се реформира, не да плюе „ин витро“
Част от българските духовници имат техни частни интереси, а освен това са били и в авангарда на атеистите – в бившата Държавна сигурност, посочи Тренчев. Снимка: Actualno.com
A A+ A++ A

Българската църква се нуждае от спешна реформа, а не от демонстрация на дейност, каквато е нейната позиция по отношение на оплождането по метода „ин витро“ и сурогатното майчинство.

Около това становище се обединиха журналистът Любен Дилов-син и президентът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев в сряда сутринта по bTV.

Според тях душата на човек се дава от Бог и щом децата се раждат, макар и по изкуствен начин, значи са дадени от Бог.

„Цялото общество осъди решението на духовниците, а отговорът според мен е много прост – ако едно нещо е небогоугодно, то няма да се ражда“, категоричен бе Тренчев.

Константин Тренчев подчерта, че нито една институция на някои от другите вероизповедания в България не се е противопоставяла така ревностно на държавните проверки на дадените й субсидии, както Светият синод.

„Тези субсидии не са проверени, а това е задължение на държавата – става дума за милиони през годините. И Комсиията по досиетата просто изпълняваше своите функции, като поиска информация от църквата за служителите й, а те първо обещаха да я дадат, но не го направиха, после отказаха да я предадат, а накрая все пак склониха“, коментира Тренчев.

Според него в известна степен темата за ин витрото и сурогатното майчинство цели да измести фокуса на обществото от темите за досиетата и за финансите на църквата.

„Действията на църквата пораждат въпроси – не може да не ги проверяват, след като става въпрос за парите на данъкоплатците“, добави и Любен Дилов-син.

Според Тренчев църквата се крепи на вярата и когато пастирът не е с морални качества, стадото се разпръсва.

„Тези хора не са носители на вярата, тя е в сърцата на хората, така че да не се изживяват като последна инстанция. Дори не сме почнали да вадим материали за хората от синода, които имат фирми“, заяви той.

Тренчев разкри, че владика има частна фирма за трансплантация на органи.

„Проверили сме кой в какви фирми участва, но още не е дошло времето, в което да ги разкрием. Аз не искам да разклащам основите на църквата, но няма как да отречем, че част от тези хора имат техни частни интереси, а освен това са били и в авангарда на атеистите – в бившата Държавна сигурност“, каза още синдикалният лидер.

По думите на Тренчев и Дилов едва 1100 души в България се занимават с религия, което означава, че под патриарх Максим има само 1100 души, а в Гърция например те са 24 000.

„Това е една изчезваща професия и нещо трябва да се направи. Но промяната трябва да започне от самата църква“, посочи Тренчев.

Според двамата държавата и цялото общество трябва да се включат в дебат за евентуалното реформиране на църквата.

#Константин Тренчев #Любен Дилов-син #църква #КТ „Подкрепа“ #Бог #ин витро #сурогатно майчинство #Светия синод #Държавна сигурност #вяра #България #Гърция #патриарх Максим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници