Nokia иска да инвестира в иновативна технология за камерафони

Nokia иска да инвестира в иновативна технология за камерафони
A A+ A++ A

Nokia продължава да гледа на качеството на камерите в телефоните си като на основен диференциращ фактор, който ги отличава от останалите модели на пазара и изглежда, не смята скоро да се откаже от това. Според информация от Bloomberg чрез инвестиционното си звено Nokia Growth Partners компанията възнамерява да вложи пари в калифорнийския стартъп Pelican Imaging, който разработва иновативна технология за камерафони, подобна на тази на ползваната във фотоапарата Lytro.

Тя е подобна на тази, ползвана в радиотелескопите за наблюдение на далечни небесни обекти. При нея, вместо да се направи един огромен телескоп, се ползват множество по-малки, а информацията от тях се сглобява в едно изображение. Подобна array технология се ползва в камерата Lytro, която стана една от сензациите на миналата година, тъй като позволяваше префокусирането на заснетото след запечатване на кадъра.

Такава е и разработката на Pelican Imaging, която я подготвя за добавяне в смартфони, като замени традиционния обектив с модул, съдържащ множество оптични елементи. Това на свой ред прави необходимия хардуер много по-малък и подходящ за добавяне в компактни устройства. Според представител на Nokia Growth Partners технологията е на прага да бъде комерсиализирана, което означава, че някой от следващите смартфони на компанията може и да ни изненада с подобна камера.

Nokia наблюдава развитието на Pelican Imaging още от основаването на компанията през 2008 г., което означава, че финландците имат сериозен интерес към ползването на създаденото от нея. Засега не е ясно каква сума възнамерява да инвестира Nokia.

http://www.bloomberg.com/news/2013-04-29/nokia-invests-in-high-resolution-cameras-to-woo-apple-customers.html

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници