Живко Георгиев: Утайката си въобрази, че е каймакът на обществото

Живко Георгиев: Утайката си въобрази, че е каймакът на обществото
Живко Георгиев. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Това, че се подслушва, всички го знаят, поне мислещата част от публиката. Че се подслушва в особено големи размери, също за мен не е тайна или някаква изненада, каза за БГНЕС социологът Живко Георгиев. Но човек се чувства страшно омерзен, като слуша това, което си говорят лица, които по морала и манталитета си по-скоро заслужават да бъдат утайка на обществото, а са си въобразили, че са каймакът. Но явно това е една от характеристиките на българския преход. Допуснахме политически елит да се окажат хора, които заслужават да бъдат не в парламента, „на Дондуков“, а да стоят в институции на други места, по-подходящи за техния политически морал. Омерзен съм, подчерта Георгиев.

Той добави, че има и нещо положително в тези подслушвания. Те показват „истинския“ елит на подслушваните. Това са хора, които не трябва да се слушат и … за тях си е подслушваното, уточни Георгиев.

За това не е ли смущаващо, че преди всичко се говори за факта на подслушването, отколкото за съдържанието на разговора, Георгиев заяви, че естествено, е смущаващо. „След такъв разговор в една нормална държава тези хора нямат място по високите етажи. Тези хора са за затвора. Ако след чутото някой гласува в подкрепа на хора, които са способни така да мислят, така да усещат своето място в политическия живот, това е лоша диагноза и за страната като цяло, не само за подслушваните“, убеден е социологът.

Предстоят избори. Цялата тази серия от скандали, която донякъде прилича на акция „Чисти уши“, това е българската версия на „Чисти ръце“, в края на краищата трябва да превърне 12 май - денят на изборите, в една гражданска акция „Да почистим България от политическия боклук“, категоричен е Георгиев.

Аз не участвам в тази дали ще го наречем война, дали ще го наречем полемика между социологическите агенции. Разчитам си на моите данни. Това коментира Живко Георгиев по повод последните данни, изнесени от МБМД.

#Живко Георгиев #социология #подслушване #скандали #избори #проучвания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници