Омбудсманът атакува пред КС текст от Закона за лова

Омбудсманът атакува пред КС текст от Закона за лова
Константин Пенчев
A A+ A++ A

Националният омбудсман Константин Пенчев сезира Конституционния съд (КС) с искане за установяване на противоконституционност на чл. 28, ал. 5 от Закона за лова и опазване на дивеча (ЗЛОД), с който се нарушават правата на гражданите, съобщиха от пресофиса на омбудсмана.

Съгласно атакувания текст за извършване на административната услуга по издаване и заверка на билети за лов се заплаща такса в размер, определен с тарифа на Министерския съвет, която постъпва в съответното държавно горско стопанство или държавно ловно стопанство. В искането на Константин Пенчев пише:
"С разпоредбата на практика се въвежда още една такса за извършването на една и съща услуга. До този извод води чл. 28, ал. 2 от ЗЛОД, според който за издаване и за заверка на билети за лов се заплащат такси в размер, определен с тарифа на Министерския съвет, т. е. съгласно чл. 28, ал. 2 от закона гражданите плащат такса за издаване и за заверка на билети за лов, а според чл. 28, ал. 5 заплащат такса за извършване на административната услуга по издаване и заверка на билети за лов. Недопустимо е държавата да събира няколко пъти такса за извършване на една и съща услуга на гражданите".

Омбудсманът пише, че от чл. 28, ал. 5 от ЗЛОД не става ясно дали има разлика между заверка на билет за лов и административната услуга заверка на билет за лов например и кое налага гражданите да заплащат два пъти такса за извършването реално на една услуга. Единственото уточнение е, че таксите по чл. 28, ал. 5 от ЗЛОД постъпват в бюджета на съответното държавно горско стопанство или държавно ловно стопанство. "Подобен подход за попълване на бюджета на съответните държавни стопанства за сметка на гражданите, чрез мултиплициране на таксите за извършване на една и съща услуга, освен че е непропорционален, граничи с произвол от страна на държавата и е несъвместим с Конституцията на Република България".

Константин Пенчев твърди, че с тази уредба се нарушава чл. 4, ал. 1 от Конституцията, според който Република България е правова държава и се управлява според Конституцията и законите на страната. Омбудсманът е категоричен, че разпоредбата на чл. 28, ал. 5 от Закона за лова и опазване на дивеча, която въвежда още веднъж такса за извършване на услугите по издаване и заверка на билети за лов, нарушава принципа на правовата държава, който изисква наличието на ред и правила, съобразени с Конституцията, при упражняването на властта, както и законодателят да бъде последователен, предвидим и да не допуска създаването на противоречива правна уредба, която да поставя в положение на несигурност гражданите.

#Константин Пенчев #Закон за лова #Конституционен съд #обмудсман

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници