Утвърдени са приемът и таксите за държавните висши училища

Утвърдени са приемът и таксите за държавните висши училища
Снимка: Нованюз
A A+ A++ A

Правителството утвърди броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации през учебната 2013/2014 година, предаде БГНЕС.

Приемът е съобразен с изискванията на Закона за висшето образование за обучение по акредитирани от Националната агенция за оценяване и акредитация професионални направления и докторски програми и при спазване капацитета на висшите училища.

Приетият документ се основава на принципа за широк достъп до висше образование и е съобразен със стратегията „Европа 2020“, в чийто приоритети е увеличаване до 2020 г. на относителния дял на 30-34-годишните със завършено висше образование до 36%. Общият брой на приема на студенти и докторанти от новата учебна година е 57 063 души, от които 47 970 са в редовна форма.

През учебната 2012/2013 г. обявеният прием е бил съответно за 54 929 места за първокурсници и докторанти, от които 46 338 – в редовна форма. Днешното решение определя увеличен планиран прием по приоритетни за обществото области като „Природни науки, математика и информатика“, „Технически науки“ и „Здравеопазване и спорт“.

С решението се утвърждава и броят за обучение по реда на ПМС №103 от 1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина и ПМС №228 от 1997 г. за приемане на граждани на Република Македония за студенти в държавните висши училища на България.

Приет беше и размерът на таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища за учебната 2013/2014 г. Той се утвърждава въз основа на предложенията на академичните ръководства на държавните ВУЗ, които са съобразени с ограниченията, установени в ЗВО, тоест да не надвишават 2/3 от диференцираните нормативи за издръжка на обучението.

От такси за обучение са освободени курсантите във висшите военни училища.

#такси #студенти #висши училища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници