Изненадващо: Ядрени оръжия открити в Либия

Изненадващо: Ядрени оръжия открити в Либия
Премиерът на Либия Махмуд Джибрил съобщи, че са намерени оръжия за масово поразяване на режима на Кадафи. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Преходните власти в Либия са открили ядрени и химически оръжия на бившия режим на диктатора Муамар Кадафи, съобщи временният либийския премиер Махмуд Джибрил.

Джибил допълни, че чуждестранни инспектори ще пристигнат по-късно тази седмица, за да проведат разследване.

Това съобщи телевизия „Ал Арабия“, цитирайки официален представител на Временния национален съвет, т.е. Правителството на либийските бунтовници.

Представителят заявил, че страната поддържа тесни връзки с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), за да се определят точните материали, използвани за създаването на оръжията.

„Правейки това съобщение, ние потвърждаваме, че новата Либия е мирна Либия, Либия, която спазва международното право, Либия, която поставя развитието като водеща цел за доброто на своя народ“, заявява Джибрил.

Той допълва, че Либия няма интерес да запази тези оръжия. Либийският премиер отказва да разкрие подробности за местоположението и броя на оръжията. „Има международни организации, които се занимават с този въпрос“, изтъква Джибрил.

Предложена от Русия резолюция в ООН, която ще бъде гласувана тази седмица, призовава либийските власти да унищожат химическите оръжия.

Покойният Муамар Кадафи официално се отказа от ядрената си програма през 2003–2004 г., за да засили връзките на Либия със Запада, акт, който доведе до безпрецедентно подобряване на отношенията със САЩ.

Новината за откритите ядрени оръжия в Либия остава да бъде потвърдена от международните организации, защото възниква въпросът, ако Кадафи действително не е унищожил ядрената си програма през 2003–2004 г., защо не е прибягнал поне до заплаха от използването на оръжия за масово поразяване по време на гражданската война с бунтовниците, на чиято страна се намеси и НАТО и която продължи почти девет месеца.

#Муамар Кадафи #Либия #Махмуд Джибрил #Временен национален съвет на Либия #Временен национален съвет #ядрена програма #ядрени оръжия #химически оръжия #Международна агенция за атомна енергия #МААЕ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници