НЦИОМ: Последните 4 дни до вота могат да променят политическата битка

НЦИОМ: Последните 4 дни до вота могат да променят политическата битка
Данните на центъра от миналата седмица показаха, че делът на хората, които се чувстват разочаровани от кампанията и не биха желали да гласуват, расте. Снимка: „Дневник“
A A+ A++ A

„Днес навлизаме в последните 4 дни от тази кампания, които могат да променят много картината на обществените настроения и на избора на хората за кого да гласуват“, заяви пред БНР директорът на Националния център за изучаване на общественото мнение Лидия Йорданова.

Според нея залогът в безкомпромисната битка между основните политически опоненти е голям през тези 4 дни от предизборната кампания, която била „много трудна, много напрегната, много негативна“.

До 3 дни НЦИОМ ще има конкретни данни за ефекта от скандалите, свързани с подслушването.

Данните на центъра от миналата седмица показаха, че делът на хората, които се чувстват разочаровани от кампанията и не биха желали да гласуват, расте.

Нараства и делът на онези, които в изследванията твърдят, че се колебаят за кого да гласуват.

Вероятно част от тях изобщо няма да отидат да гласуват, смята Йорданова, като според нея към този момент, без да се отчита ефектът от последните 4 дни, не може да се твърди, че електоралната активност е стимулирана и че хората са мотивирани да излязат да гласуват.

„Мога да посоча в кои обществени прослойки, социални групи наблюдаваме тенденция към по-рязък спад на желанието да се гласува. Става дума за големите градове, столицата, за градовете областни центрове, за младите хора на възраст под 30 години, където колебанието да се гласува е много силно изразено, а също и за високообразованите българи - това са елитни обществени прослойки, които реагират чувствително и адекватно на тона, който се провежда, на дебата в тази кампания. Те определено се отдръпват засега или поне не желаят да се ангажират публично със своя вот, когато отговарят на въпросите на социолозите“, коментира Йорданова.

Според нея към момента има 4-5 малки партии, които са на границата за влизане в следващия парламент.

За следващия парламент има сигурни 4 партии, една почти сигурна и още 1-2, които имат някакви шансове, смята още Йорданова.

„Купените гласове ще имат своята роля. Не само купените гласове, но и формата на протест, ако такъв има и ако е сериозен, представляват голяма неизвестна, защото може да се протестира чрез невалидни бюлетини, а може да се протестира и чрез вот за малки партии, по-малко вероятно е протестът да прелее във вот за партии, които доскоро са били в опозиция“, посочи още директорката на НЦИОМ.

#Лидия Йорданова #избори #НЦИОМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници