Visa Европа: България е първенец по сива икономика в ЕС

Visa Европа: България е първенец по сива икономика в ЕС
Съществува обща позиция и съгласие, че парите в обращение са гориво за сенчестия сектор.
A A+ A++ A

Очаква се сивата икономика в България да достигне 12.9 млн. евро през 2013 г., или 31.2% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната. Това сочат данните от доклад на Visa Европа.

Според документа това е най-големият дял на сива икономика сред всички 31 европейски държави, включени в проучването – страните от ЕС, Турция, Хърватия, Норвегия и Швейцария. В сравнение с предишния доклад, представен през 2011 г., нивата на сива икономика в България намаляват от отчетените тогава 33% от БВП.

Проучването „Сивата икономика в Европа 2013 – електронните плащания като средство за справяне със сивата икономика“ е изготвено от проф. Фридрих Шнайдер от Факултета по икономика на Johannes Kepler University, Линц, Австрия, и международната консултантска компания A. T. Kearney.

Сивата икономика в Европа е на обща стойност 2.1 трлн. евро, което се равнява на 18.5% от БВП на континента, показват данните, цитирани от „Дневник“. Според изследването сивият сектор намалява за десета поредна година. Основните причини за съществуването на скрита икономика са недекларираните плащания в брой за работни заплати и непълната отчетност на приходи от страна на бизнеса.

През 2011 г. сенчестият сектор в Европа се равнява на 19.5% от икономиката на континента. Подобно на 2011 г. през 2013 г. сивата икономика в Швейцария, Австрия, Холандия и Великобритания е в диапазона 8-10% от БВП и достига до и над 30% от БВП в България, Хърватия, Литва и Естония.

Браншовете, които в най-голяма степен допринасят за високите нива на сенчестия сектор, са строителство, търговия, производство, туризъм и транспорт. „Във времена на криза, нарастваща безработица, ниски доходи и несигурност за бъдещето все повече хора са склонни да не декларират извършваните от тях дейности.

До преди 2009 г. борбата със сивата икономика постигаше добри резултати в цяла Европа. Днес постиженията варират според това дали се намираме в Западна, Южна или Източна Европа. Някои характеристики на сенчестия сектор обаче са общи за всички – скритата икономика, тясно свързана с парите в брой, се задвижва от недекларирания труд и непълната отчетност“, коментира Стив Пери, търговски директор на Visa Европа.

Недекларираният труд е в основата на 2/3 от сивата икономика на Стария континент, пише в доклада. Останалата 1/3 е резултат от непълната отчетност от страна на бизнеса. Според авторите на проучването има няколко мерки, които ще доведат до положителна промяна.

На първо място сред възможните действия е популяризирането на електронните плащания. Сред тях е увеличаване на електронните разплащания средно с 10% в продължение на 5 последователни години. Това би довело до спад в размера на сивата икономика с 5 на сто. В страни, където електронните плащания са широко използвани (напр. Великобритания), размерът на сивата икономика е значително по-малък, отколкото в държави като България, където електронните плащания не са така разпространени.

Във Великобритания, където сивата икономика се равнява на около 10% от БВП, 1 на всеки 3 паунда се харчи с карта Visa спрямо 1 от всеки 33 лв. в България, се посочва в документа. Пример за ефективността на електронните плащания за справяне с неотчетените приходи от продажби е връзката между броя на пазаруващите онлайн и размера на сивата икономика.

По данни на Евростат едва 9% от българите са пазарували онлайн през 2012 г. спрямо 73% от жителите на Великобритания. Друга мярка, която може да свие сивата икономика, е фокусиране върху секторите, които в най-голяма степен не отчитат приходите си от продажби (напр. таксиметрови услуги, ресторанти, барове, автосервизи и др.).

Това според авторите на проучването може да доведе до една десета спад на сенчестия сектор в Европа (над 200 млрд. евро). Проучаването препоръчва европейските правителства, банките и системите за разплащания да положат целенасочени усилия, за да насърчат гражданите си да бъдат по-активни в стъпките си срещу сенчестия сектор.

Сред предлаганите мерки е популяризиране на електронното правителство, най-вече възможността за заплащане на различни публични услуги онлайн. „Икономическата криза принуди европейските правителства да вземат мерки срещу сивата икономика.

Съществува обща позиция и съгласие, че парите в обращение са гориво за сенчестия сектор. През следващите години очакваме все по-голям брой инициативи, чиято цел е да насърчат използването на електронни плащания като средство за справяне със сивата икономика“, смята Стив Пери.

#България #БВП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници