В САЩ поставят под съмнение спасяването на българските евреи

В САЩ поставят под съмнение спасяването на българските евреи
Паметник на бившият български министър-председател Димитър Пешев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ се съмняват в спасяването на българските евреи през Втората световна война, пишат в свой разширен репортаж журналистите от АП Ерик Тъкър и Ранди Хершафт, цитирани от Би Ти Ви.

Молба от посолството на България кръстовище във Вашингтон да бъде наречено на името на национален герой – мъж, отговорен за спасяването на еврейското население на страната от депортиране, се превърна в тема за широк дебат дали българите представят реално действията на техните лидери по време на Холокоста.

Напрегната размяна на реплики между посолството и Музея-мемориал на Холокоста на САЩ  се разиграва задкулисно, докато Градският съвет на Вашингтон се готви да вземе по-късно тази месец решение дали да уважи Димитър Пешев.

Дебатът подчертава не само комплексността на историята на Холокоста, но и трудностите, които срещат държавите, които се опитват да обединят делото на отделен индивид по време на Втората световна война с постигнатото от цял народ.

Той идва и в момент, в който историци и еврейски организации продължават да окуражават страните да преразгледат необременено действията си в Европа по времето на нацистите.

„Трябва да се каже и на двете страни и хората трябва да разберат какво е комплексността. Затова е изключително важно“, заявява пред АП Фредерик Чари, пенсиониран преподавател по история на България в Северозападния университет на Индиана.

Въпросът е повдигнат през декември, когато посолството на България се обръща към Градския съвет на Вашингтон да кръсти пресечка на името на Пешев в писмо, което представя в положителна светлина българското отношение към евреите по време на Втората световна война.

Музеят на Холокоста, поканен от Градския съвет да се произнесе за точността на фактите в писмото, заявява, че формулировката на искането на посолството – заедно с наскоро приетата декларация на Народното събрание, говорят за по-различна история.

В качеството си на заместник-председател на Народното събрание Пешев разпространява секретната заповед за депортиране, която е трябвало да изпрати десетки хиляди евреи от български произход в германските лагери на смъртта в Полша. Той разпространява петиция сред народните представители, църквата, студентите и други в подкрепа на еврейското население. Депортиранията са спрени, а цар Борис ІІІ изпраща евреите в трудови лагери в страната, но отказва да ги предаде на нацистите с довода, че има нужда от тях като строителни работници, разказва АП.

Историята на спасяването печели на България славата на единствената европейска страна отхвърлила нацистките искания, а Пешев е признат от мемориалния комплекс на Холокста на Израел „Яд Вашем“ като „Световен праведник“.

#САЩ #Холокоста #евреи #българи #България #Втората световна война #Европа #Борис ІІІ #Димитър Пешев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници