Норвежка партия се извини на Франция за обида срещу французи и българи

Норвежка партия се извини на Франция за обида срещу французи и българи
Партията е втора по влияние в страната и основна опозиционна сила. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Дясната норвежка Партия на прогреса се извини на Франция за коментар на свой представител, който определи французите и българите като престъпници.

Заместник-председателят на Партията на прогреса Пер Сандберг предложи 3 незабавни мерки, които да спрат потока от просия и престъпност.

Въз основа на съществуващи разпоредби полицията може да спира на границата организирани групи от роми, българи и французи, защото се знае от опит, че тези лица смущават обществения ред, и е доказано също, че мнозина се занимават с престъпна дейност“, отбеляза Сандберг в текст, разпространен в интернет.

Партията е втора по влияние в страната и основна опозиционна сила, съобщава БНР.

Част от френската общност в Норвегия е изразила възмущение от този коментар, след което посолството на Франция в скандинавската държава се е свързало с Партията на прогреса.

В резултат популистката формация е поднесла своите извинения в дипломатическо представителство.

Партията на прогреса е уточнила, че в текста първоначално били споменати само ромите, но Сандберг добавил французите и българите, за да не оставя впечатление, че заклеймява ромската общност.

Съветник във френското посолство допълни, че според дадените обяснения тези националности били посочени като произволни примери.

#Норвегия #Франция #българи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници