ЦИК: Откритите 350 000 бюлетини не може да доведат до опорочаване на вота, тъй като с тях няма да се гласува

ЦИК: Откритите 350 000 бюлетини не може да доведат до опорочаване на вота, тъй като с тях няма да се гласува
A A+ A++ A

Откритите 350 000 бюлетини не може да доведат до опорочаване на вота, тъй като с тях няма да се гласува. Това се посочва в съобщение от Централната избирателна комисия (ЦИК). Бюлетините, с които ще се гласува в изборите за народни представители, в днешния съботен ден 11 май 2013 г., са предадени от представители на РИК и общинската администрация на СИК и се намират в изборните помещения. Те са запечатани и се охраняват от органите на МВР.

Съгласно писмо на Върховна касационна прокуратура от 11 май на ЦИК и прессъобщение на Прокуратурата намерените в печатница "Мултипринт", гр. Костинброд 350 000 бюлетини са поставени под засилена охрана, което гарантира, че с тях няма да се извършва гласуване в изборите на 12 май. Централната избирателна комисия уверява всички избиратели, политически партии и коалиции от партии и инициативни комитети, участващи в изборите на 12 май, че намерените в печатница "Мултипринт" бюлетини, които се охраняват от компетентните органи, не могат да доведат до опорочаване на вота, след като с тях няма да се гласува, се казва в съобщението на ЦИК.

Преди това говорителят на ЦИК Бисер Троянов обясни пред агенция Фокус, че във връзка с методическите указания на ЦИК поставянето на подписи отзад на гърба на бюлетината, би могло да разкрие тайната на вота. „Неслучайно отзад на бюлетината има точно определени места за печат, за да не би секционната избирателна комисия така да поставя печатите за конкретни избиратели, че да установи как са гласували. Подписването на членовете на СИК ще създаде сериозна предпоставка за опорочаване на изборния процес и за разкриването на тайната на вота”, добави Троянов. 
По думите му - предложение до ЦИК от страна на политически партии за подписване на всички членове на СИК в бюлетината не е било отправено и тя не е заседавала по този въпрос.

В момента тече заседание на ЦИК. „То е съвсем нормално и не е по повод намерените бюлетини, за които ЦИК няма отношение, тъй като бюлетините, с които ще се гласува, не са сред намерените вътре в печатницата”, заяви Троянов. „Бяха поставени много въпроси. Сериозна част зае обсъждането на сигнали от партии, че не са им предоставени удостоверенията на техните застъпници. Оказа се, че голяма част от партиите в последния момент са подавали тези заявления,а е необходимо технологично време да се провери дали действително съществуват такива лица, което се извършва от фирмата „Информационно обслужване”, и дали едно лице не е подадено за повече от една секция, тъй като това е задължение на партията или коалицията – един застъпник да бъде към точно определена секция. След като се извърши тази кратка проверка, се потвърждава заявката на ЦИК. Тя разпечатва заявленията, подписва ги и ги подпечатва”, добави Бисер Троянов.

„Голяма част от забавянето на този процес се дължи на късно подадените заявки на партиите и коалициите за застъпници, а за част от тях и в работата на районните избирателни комисии, тъй като те имат достатъчно много работа, свързана с контрола и разпределението на бюлетините, изборните книжа и материалите по РИК-ове и не може постоянно да заседава. Към края на днешния ден получихме множество сигнали по телефона, както и жалби към телевизия ТВ7 и ТВ Нюз за неправомерна агитация в следобедните часове”, каза още Троянов.
„С намерените 350 000 бюлетини няма да се опорочи вотът, тъй като с тях няма да се гласува”, заяви той и добави, че няма намерен друг такъв случай.

#Костинброд #ЦИК #бюлетини #избори #гласуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници