Цветан Цветанов без имунитет от решението на ЦИК за вота до депутатската клетва

Цветан Цветанов без имунитет от решението на ЦИК за вота до депутатската клетва
Неофициално бе съобщено, че двама от тримата заплашени с дела бивши шефове на СДОТО са свидетелствали срещу Цветанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прокуратурата ще може да предяви обвинение срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в периода между обявяването на решението на ЦИК, че е избран за депутатq до полагането на клетвата му като народен представител, съобщава Mediapool.

Цветанов бе официално обявен за мишена на прокуратурата заради скандала с незаконното подслушване в МВР, но имунитетът му като кандидат за депутат го пази от дело за момента.

Въпросът за мандата на народните представители е засегнат в най-малко две решения на Конституционния съд. В решения номер 8 и номер 20 от 1992 година се казва, че мандатът на депутатите съвпада с времето на действие на Народното събрание, през което те се ползват и с всички конституционни права и задължения. В това число е и имунитетът срещу възбуждане на наказателно производство.

Подобен имунитет има и по силата на Изборния кодекс от началото на предизборната кампания до обявяването на решението на ЦИК за изборните резултати. В момента, в който ЦИК обяви резултатите от вота обаче, Цветанов вече няма да е кандидат за народен представител. Той няма да бъде и депутат, защото няма да се е заклел като такъв. Заради това няма да има и имунитет.

Наказателното производство срещу Цветан Цветанов няма да е пречка той да положи клетва и да получи имунитет. С този акт наказателното производство ще бъде прекратено за втори път и пак ще се наложи главният прокурор да иска от парламента да сваля имунитета на бившия вътрешен министър. Предвид нагласите на БСП, ДПС и „Атака“, очакването е Цветанов да загуби защитата си срещу наказателно преследване.

В края на април прокуратурата съобщи, че спира делото срещу тримата бивши шефове на СДОТО - спецдирекцията в МВР, която се занимава с подслушването. Причината е, че са „събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление“ от Цветан Цветанов. Държавното обвинение обяви, че той съзнателно е допускал шефовете на СДОТО да не си изпълняват задълженията и да нарушават правилата при прилагането на специални разузнавателни средства.

От прокуратурата не са съобщили официално какви данни имат, за да уличат бившия вътрешен министър в поръчки на незаконни СРС. Неофициално бе съобщено, че двама от тримата заплашени с дела бивши шефове на СДОТО са свидетелствали срещу Цветанов.

#Цветан Цветанов #подслушване #имунитет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници