Прокуратурата за скандала с бюлетините от Костинброд (Обобщение)

Прокуратурата за скандала с бюлетините от Костинброд (Обобщение)
A A+ A++ A

Въпреки съветите по оперативно-тактическо майсторство, проследяването на определени палети, проследяването на групи бюлетини, от територията на печатницата, ние сме счели това за абсолютно невъзможно, каза главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция по повод откритите бюлетини в печатницата Мултипринт в Костинброд.

Според него причините са няколко: 24-часов режим на работа и цифром и словом – 82 камери на територията на цялото предприятие, които фиксират абсолютно всяко действие в предприятието и записват информацията на седем броя записващи устройства, които ние вече сме иззели. При това положение, стигането на бюлетините по, да го нарека, негласен начин, и използването на СРС, т.е. проследяване на самите палети, за нас е преценено като практически невъзможно.

Може да не сме прави; може да не сме толкова опитни – със силите си на Прокуратурата, толкова умеем, каза главният прокурор.

В неделя, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, заяви, че е трябвало палетите с бюлетини да бъдат проследени с джипиеси и да бъде заловена цялата група, която е организирала тяхното разтоварване, маркирането им със знака на съответната политическа сила, разпространението им до секциите.


Достойните прокурори не са анонимни


Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира снощното писмо на "група достойни прокурори", в което цялата операция "Костинброд" е наречена "поръчка". Документите, изпратени по мейл, са напълно автентични, но от тях се цитират само избрани моменти, за да се докаже тезата на авторите на мейла.

От думите на Цацаров и и.д. градския прокурор на София Роман Василев стана ясно, че въпросните документи не са излезли от прокуратурата, а от ДАНС.

Документите, получени вчера по имейлите на медиите, не са фалшифицирани, те са част от проверката, която прокуратурата е възложила на ДАНС, но не са цялата проверка, копирани са избирателно. Поставя се въпросът - откъде биха могли да дойдат тези документи? До настоящия момент тези документи не са се намирали в прокуратурата, те пристигнаха при прокуратурата преди половин час. Дотогава се намираха в ДАНС, извършваща проверката, обясни Цацаров.

Той посочи още: „На 12 април „Мултипринт” получава факс от Министерски съвет, че е одобрена за изпълнител на обществена поръчка за отпечатване на бюлетини. Отпечатването на бюлетините е започнало на 23 април, а договорът е сключен на 27 април. Договорът е сключен по-късно, за да може да се осигури изборният процес и да се осигурят бюлетини за изборния ден”.

Пред журналистите бяха представени и снимки на постановлението, с което се възлага проверката на ДАНС. Оригиналът на постановлението остава в прокуратурата, а копие се дава в ДАНС, това копие се подписва от агента на ДАНС, който го получава. На представените в интернет снимки, подписът на агента присъства.

Цацаров се пошегува, че прокуратурата ще работи оттук нататък само с пожарната охрана, след като бе зададен въпрос ако и ДАНС е пропита, и ако от ДАНС изтича информация, с кого остава да работи прокуратурата.

"Авторите на това писмо не са прокурори. Ще си свършим работата, обърна се Цацаров към авторите на писмото. "Нека ме чуят много добре, ще си свършим работата. Виждам се като вещица. Тук пише, че има насилие, купуване на прокурори, дори физическо насилие върху прокурори, можем да ви предоставим списъка на всички прокурори", заяви Цацаров.

На въпрос в какви отношения е с Делян Пеевски, Цацаров каза, че го познава като следовател, народен представител. "Познавам го така, както познавам Борисов, Цветанов, Фидосова и прочие. Той беше следовател", коментира Цацаров.

"Ясно обяснихме - ние не считаме, че документите са изнесени от прокуратурата. Не съм разпоредил още проверка поради липса на технологично време, сега като приключим ще направим и това. Не ми е пратено писмото от оригиналния мейл. Очевидно мейлът е имитация на този на Борислав Сарафов", подчерта Цацаров. "Ако някой си мисли, че прокуратурата ще бъде пасивен наблюдател на престъпления, е объркал времето, обстановката и човека", категоричен е Цацаров.

За това дали е враг на Борисов и Цветанов, главният прокурор уточни, че не е враг на никого. "Всеки има право на мнение. Политиците трябва да решат каква прокуратура искат. Дали искат спокойна безметежна прокуратура, дали искат съгласна прокуратура, дали искат нормална прокуратура. Ако искат нормална прокуратура, моите разбирания са, че се стремя към такава. Ако не съм човекът, който може да направи нормална прокуратура, очевидно е допусната грешка, но нямам намерение да променям начина, по който работим досега", категоричен е Цацаров.

В анонимния мейл до медиите с документите от разследването за Костинброд са посочени три вещици, сред които и аз. Виждам се като вещица и ако съм такава, няма значение в каква компания съм, коментира още Цацаров.


Бюлетините можеха да се изработят в печатницата на БНБ, а не в тази на "Мултипринт.

Получава се така, че една частна фирма отпечатва бюлетините, а след това има законово право да организира и транспорта им. Това не е упрек към служебното правителство", заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Не можем да говорим за вина на служебното правителство, а за евентуална отговорност на длъжностни лица от състава на МС или от състава на администрацията на МС. Лицето от администрацията, което е сключвало договора е главният секретар на МС. Той е разпитван два пъти като свидетел до момента. За отпечатването на бюлетините и съхраняването на това, което ви показахме, не е упражнен никакъв контрол от страна на възложителя, категоричен е Цацаров.

По отношение на охраната на печатницата, се извършват разпити. От ръководството на МВР се изискват документи по охраната. Разпитан е началникът на РУ МВР Костинброд. Преглеждането на записите от охранителните камери, както и камерите, които фиксират целия производствен процес, ясно ще ни покажат дали в производственото помещение, или в другите помещения, е присъствала охрана. Бюлетините са намерени в складове, които са буквално без патрони, според справката на ДАНС. Те не са били пазени от никого. Цялостната организация на охраната е по договор, предвидена в съответни документи от МВР. Изискваме документите, за да видим, чии са били задълженията да организира охраната, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

Той съобщи, че, когато приключи огледът на всяка бюлетина, ще бъдат допуснати медиите да видят всичко. На въпрос дали намерените палети са предназначени за всички МИР или само за назованите, Цацаров отговори, че това ще го кажат след детайлния оглед. "Ще получите точна информация по брой бюлетини", подчерта главният прокурор.

Все още няма привлечени обвиняеми лица за този случай в Костинброд, уточни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.


Имало е и сигнал за подготвени транспортни средства


Градският прокурор Роман Василев каза, че досъдебното производство е образувано след проверка на ДАНС. Констатирано е наличието на тези бюлетини в различна форма, нарязани и др., уточни Василев. Той каза, че в СГП е подаден сигнал, свързан с транспортна фирма, оторизирана да извършва превоз на бюлетини. Този сигнал беше постъпил на 10 май. Прокуратурата е предприела действия заедно с ДАНС, уточни Василев. Прокуратурата е установила автомобилите, каза още Роман Василев.

Главният прокурор допълни, че този сигнал за транспортните средства сигнал се отнася за конкретни транспортни средства, които не се намират на територията на Костинброд.

Цацаров продължи да коментира по темата за изборите: "КС преценява дали да се касират изборите. ЦИК дължи отговор на въпроса дали е извършено нарушение на мълчанието в деня на размисъл от лидери на политически сили, а и от медии". Цацаров цитира думите на Ралица Негенцова, че прокуратурата е действала по начин, по който е предотвратила извършването на престъпление що се отнася до печатницата в Костинброд.


Отговорността е на поръчителя


"Главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков е подписал документите за обществената поръчка с "Мултипринт". Не е упражнен никакъв контрол по осъществяването и провеждането на договора за изпълнение на поръчката по отпечатването на бюлетините. По тази причина може да бъде потърсена отговорност на длъжностни лица от Министерския съвет", заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

По думите му не може да се говори за вина на служебното правителство по случая с бюлетините.

"До момента няма повдигнати обвинения на нито едно лице във връзка с разследването по случа с Костинброд", посочи зам.-главният прокуро Борислав Сарафов.


В печатницата „Мултипринт“ откритите бюлетини са били годни, неохраняеми и готови за експедиция

заяви зам. главният прокурор Борислав Сарафов. Сарафов каза, че при огледа на ДАНС в складово помещение в печатницата в Костинброд са открити 10 палета с бюлетини, като складовото помещение, в което са държани, не е било заключено.

„Мисля, че прокуратурата беше длъжна да образува досъдебно производство, още повече че се говори за напълно годни бюлетини както в справката на ДАНС, така и от експерт по полиграфия от печатницата на БНБ“, коментира Сарафов, цитиран от БГНЕС.

Под някои от бюлетините пише Благоевград, Хасково, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Шумен, външно министерство, Варна.

„Ако приемем, че това е брак, трябва да приемем, че имаме брак, предвиден за всеки един МИР. Общо взето, тези данни за нас бяха смущаващи и бяхме длъжни да изолираме тези бюлетини от участието в изборния процес“, подчерта Сарафов.

„Оказва се, че имаме брак на бюлетини, предвидени за всеки многомандатен избирателен район“, каза още той.


Необяснимо е за мен защо една партия идентифицира себе си


с инцидента в Костинброд, за да твърди, че прокуратурата е свалила резултата й с 5-6%“, обяви главният прокурор Сотир Цацаров.

По думите му той самият е предложил на президента Росен Плевнелиев до приключване на изборите прокуратурата да работи ефективно, но да не изнася информация по случая, и държавният глава е приел това предложение.

„Станалото в Костинброд бе оповестено в една медия. След около три часа от оповестяването заради огромния медиен интерес прокуратурата бе буквално принудена да публикува прессъобщение“, посочи Цацаров.

По думите му обаче в съобщението на прокуратурата никъде дори не се намеква за конкретна политическа партия.

Затова според него реакцията след съобщението на прокуратурата е необяснима. Останалите партии експлоатираха тази информация за техни собствени цели, посочи Цацаров.

#Сотир Цацаров #главен прокурор #Костинброд #печатница #бюлетини #Бойко Борисов #Цветан Цветанов #избори #нарушения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници