Борисов поиска касиране на изборите и нов вот (Обобщение)

Борисов поиска касиране на изборите и нов вот (Обобщение)
A A+ A++ A

ГЕРБ ще поиска от Конституционния съд да касира парламентарните избори заради грубото нарушаване на закона в деня за размисъл. Това обяви на първата си официална пресконференция след вота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. За първи път в историята политическа партия, която е спечелила изборите, ще поиска касиране на изборите, заяви Борисов.

Какво казва Конституцията

Чл. 149.

(1) Конституционният съд:
1. дава задължителни тълкувания на Конституцията ;
2. произнася се по искане за установяване на противоконституционност на законите и на другите актове на Народното събрание, както и на актовете на президента;
3. решава спорове за компетентност между Народното събрание, президента и Министерския съвет, както и между органите на местно самоуправление и централните изпълнителни органи;
4. произнася се за съответствието на сключените от Република България международни договори с Конституцията преди ратификацията им, както и за съответствие на законите с общопризнатите норми на международното право и с международните договори, по които България е страна;
5. произнася се по спорове за конституционността на политическите партии и сдружения;
6. произнася се по спорове за законността на избора за президент и вицепрезидент;
7. произнася се по спорове за законността на избора на народен представител;
8. произнася се по обвинения, повдигнати от Народното събрание срещу президента и вицепрезидента.
(2) Със закон не могат да се дават или отнемат правомощия на Конституционния съд.



Те минаха всякакви граници


Така Бойко Борисов отговори на въпрос възможни ли са преговори между ГЕРБ и БСП и съставяне на правителство. На въпрос смята ли ГЕРБ, че има моралното право да участва в изборите след всички скандали, Борисов отговори: „Благодаря Ви“.

Когато ГЕРБ получи мандата, тогава ще кажа имената на кандидатите за министри, отговори Борисов на журналистически въпрос кои са кандидатите му за финансов и вътрешен министър, след като Цветан Цветанов няма да присъства в него.

Там, където бяха метежите, сега бием категорично, каза Борисов. Хората, като си помислят, че идва нова такава коалиция, и ние им ставаме най-милите. Всички социологически агенции през цялото време даваха, че ГЕРБ е най-голямата партия, каза Борисов.

Спечелили сме изборите, искаме касиране, защото е безспорно, че в деня за размисъл, беше нарушено мълчанието от всички партии и бяха направени куп внушения, добави Борисов.


Станишев и Цветанов могат да се сблъскат, докато дават имунитетите


Сергей Станишев и Цветан Цветанов могат да се сблъскат в залата, докато си дават имунитетите. Защото и Станишев обеща да си свали имунитета, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция на ГЕРБ.

Журналистът Сашо Диков се включи и каза на Борисов, че печели само според собствената си аритметика. Той го попита дали няма да помоли неговия сиамски близнак Цветан Цветанов да напусне партията.

Борисов отново защити Цветанов и каза на Диков, че не се меси в неговата работа и че не е открил пропуски в работата на бившия вътрешен министър.

Бившият премиер заяви, че това са вътрешнопартийни неща.

Казвам, че няма да сложа в кабинет на ГЕРБ своя зам.-председател, който изнесе изборите, знам и виждам настроенията срещу него, и то умишлено, не искам да дразня хората с това нещо.

Това, че Цветанов ще си дава имунитета, не значи, че няма да е мотор на партията. Какво става в нашата партия, си е лично наша работа. Моят кабинет, който ще предложа, ще е много по-добър от програмния, който ще предложат, заяви Борисов.


Новите избори могат да се направят до месец и половина


Новите избори могат да се направят до месец и половина. По-лошо ще стане, ако има безпринципни коалиции, които да работят, заяви Бойко Борисов на пресконференцията на ГЕРБ по повод парламентарните избори.

Според него това може да се случи, ако партиите и коалициите проявят добра воля.

Президентът е на противоположно мнение, той не иска нови избори, но той е независима институция и няма да го коментирам, каза Борисов.

Най-добре е БНБ да си отпечата бюлетините, разпространи и да не влизаме в такива филми.

В следващите избори трябва да се избегнат тези конфликти на интереси.
ГЕРБ ще направи кабинет на малцинството, знаейки, че той няма да бъде приет.

Победихме иконата на БСП в Пловдив - Стефан Данаилов категорично, и в София Сергей Станишев – категорично, каза Борисов.

В условия на безпрецедентна компроматна война, ние удържаме, и то с много депутати, каза Борисов.

За да се прави програмен кабинет, трябваше да се направи публична среща и да се каже какви са програмите. По основните теми не съм чул коя партия ще направи компромис.


Цветан Цветанов ще поиска сваляне на имунитета си


Нямаме никакво отношение към скандала с бюлетините в Костинброд, заяви Цветан Цветанов на пресконференцията на ГЕРБ.

„Цялата кампания мина с добре отработен сценарий срещу ГЕРБ. Това е стигнало до избирателите и те са разбрали.

Когато приключи кампанията и в момента, в който се закълна като законно избран депутат от Благоевградски МИР, защото ще вляза от там, ще внеса веднага искане за сваляне на моя имунитет.

Никога няма да се възползвам от имунитета си. Ще взема решение, което да съответства на обществените очаквания.

За да няма никакви спекулации и продължаване на това репресивно поведение спрямо мен и политическата партия.

Във всички дни всичко, което съм правил, съм се водил само от интересите на държавата и българския избирател. Всички твърдения в деня за размисъл бяха, че собственикът на печатницата е близък на Цветанов. Този човек не съм го виждал“, каза Цветан Цветанов


Не се отказват от мандата


Лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов не се отказва от мандата и ще прави правителство. Това заяви самият той на пресконференция. Борисов обаче уточни, че ще предложи кабинет само заради избирателите на ГЕРБ.

Цветан Цветанов веднага след клетвата в новото Народно събрание ще поиска сваляне на имунитета му, каза още Борисов. Той повтори, че на страната са нужни нови парламентарни избори.


Касиране на изборите и нов вот


ГЕРБ ще иска касиране на изборите заради грубото нарушаване на закона в деня за размисъл. Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов на първата си пресконференция след вота.

Днес или утре ГЕРБ ще пусне жалба до Конституционния съд и ще иска касиране на изборите. Мотивът ни е грубото погазване на закона в деня за размисъл, каза Борисов. Не знам как може да изгубиш едно състезание и да се обявяваш за победител, като разликата между 97 и 84 е доста депутати. За първи път в историята политическа партия, която е спечелила изборите, ще поиска касиране на изборите, заяви Борисов.

Припомняме, че на 11 май, събота, гръмна скандалът с откритите 350 000 бюлетини в печатницата „Мултипринт“ в Костинброд. След вота Борисов обвини прокуратурата, че с изявлението си в деня за размисъл е отнела поне 5-6% на ГЕРБ на изборите.

До месец и половина може да има нови парламентарни избори, каза Борисов.


Глас народен – глас Божи


ГЕРБ стана първата политическа партия в най-новата ни история, която печели избори, след като е управлявала. Както се казва - Глас народен, глас Божи. Това заяви на първата си пресконференция след изборите председателят на партия ГЕРБ Бойко Борисов. Той извади данни за подкрепата за БСП и ГЕРБ, от които излиза, че подкрепата за БСП е главно сред възрастните хора.

Благодаря на всички наши симпатизанти, на всички българи, на всички, които ни подкрепиха. За първи път в новата ни история политическа партия печели за втори път парламентарните избори. Това беше много важно, защото първото място на ГЕРБ е истинската оценка за нашата работа през тези 4 години. Както и да гледам резултатите, 97 е повече от 84, и то много повече, каза Борисов.


Австрийците дали същите резултати като ЦИК


Искам да благодаря на австрийската фирма, която бе наета да прави паралелно преброяване, че даде същите резултати като ЦИК и се представи професионално, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция. Нямаме съмнение в категоричната победа на ГЕРБ. За първи път в демократичната история на България партия печели за втори път.

Говорят се пълни измишльотини, не съм говорил с никой политически лидер. Ние показваме ниво на политическата класа, не тичаме по телевизиите да обясняване, че сме морални победители. Със сигурност не са. До този момент нито съм разговарял, нито съм пращал да се говори, нито съм се чувал с който и да е политически лидер.

Четири години социологическите агенции даваха, че ГЕРБ е първа политическа сила и тя си остана първа политическа сила.
Благодаря на лидера на НФСБ Валери Симеонов. Това е партията, която 4 години, до последния ден, е изказала всичко най-лошо за нас. В края на краищата хората са гласували за ГЕРБ, каза Борисов.

#Бойко Борисов #ГЕРБ #избори #касиране #правителство #БСП #депутати #ДПС #Атака

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници