Местан: ГЕРБ призна загубата

Местан: ГЕРБ призна загубата
A A+ A++ A

Искането за касиране на изборите от страна на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов е диаметрално противоположно на тезата на президента Росен Плевнелиев, че нови избори са най-лошият сценарий за България. Това искане на Бойко Борисов е истинското признание, че ГЕРБ са загубили изборите, заяви по БНР лидерът на ДПС Лютви Местан.

Според Местан тезата на Борисов, че са спечелили изборите и ГЕРБ ще иска касиране на вота, е в непреодолимо противоречие. „ГЕРБ наистина загубиха изборите. Политическата логика не винаги е аритметическа. В 41-вото НС БСП и ДПС, на които ГЕРБ се явяваше алтернатива, имаха само 77 мандата срещу 117 на ГЕРБ“, каза Местан и подчерта, че има качествено обръщане на вота.

„Ако се потвърди сигналът, че някой е подготвял да пусне в обращение незаконно печатани 350 хиляди бюлетини, вотът на суверена може да бъде подменен. За щастие те не влязоха с обращение заради адекватните действия на прокуратурата. Ако бяха влезли, щеше да има кражба на изборите. Това е класическа форма на държавен преврат“, каза лидерът на ДПС.

Местан припомни, че по време на брифинга на 11 май направи уговорка, че ще спазва Изборния кодекс. И не споменах името на нито една партия, дори и на моята, каза той. „Самото появяване на лидерите на партиите беше предизвикано от обстоятелството. Ставаше въпрос за възможността да се подмени вотът на суверена. Бяхме изправени пред хипотеза на държавното обвинение. Ако един лидер на политическа сила мълчи пред такава опасност, то политиката губи своя смисъл“, заяви Местан.

Продължават да твърдят, че не познават общинския си съветник, а дължат обяснение за това как така договорът е бил сключен на 27 април, а напечатването на бюлетините е започнало на 23 април, продължи той. Защо е било това бързане, попита лидерът на ДПС. Къде има подобни отношения – някой да е започнал работа, преди да бъде сключен договорът, продължи с въпросите Местан. „Г-н Борисов повтаря непрекъснато, че човек, близък до БСП, е печатал изборните протоколи. И на вас ли ви звучи убедително това оправдание. Аз питам – с какво се гласува – с бюлетини или с протоколи“, пита Местан. „Защо, ако тези бюлетини не са били предназначени за незаконно използване, на три пъти са изнасяни бюлетини от печатницата по заявка от една или друга страна? Има строг регламент в закона – бюлетини се вземат само от ЦИК“, добави той.

Питам – защо, ако е технологичен брак, той е разпределен по региони, че и за чужбина, пита още Лютви Местан. Какво ще прави технологичният брак в чужбина, продължи той. Вместо да получим отговори на тези въпроси, ние непрекъснато получаваме въпроси – защо реагирахте на този скандал, каза лидерът на ДПС Лютви Местан.

(По БГНЕС)

#ДПС #ГЕРБ #избори #касиране #Лютви Местан #бюлетини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници