ГЕРБ решава до часове как да сезира Конституционния съд

ГЕРБ решава до часове как да сезира Конституционния съд
ГЕРБ понесе най-много от всички удари по време на кампанията. Няма как да изчистим името си пред нашите симпатизанти и избиратели, за да докажем правотата на нашите твърдения, ако такава жалба не бъде подадена, смята Цецка Цачева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В следващите няколко часа ГЕРБ ще реши как ще бъде сезиран Конституционният съд с искането за касация на изборите, заяви бившият председател на Народното събрание Цецка Цачева, която бе избрана за депутат от листата на партията в Плевен, пред БНР.

Тя цитира решение на Конституционния съд, според което мандатът на народните представители тече от 12 май.

„Тези избори се проведоха в невиждана до момента предизборна обстановка. Много нещо се изговори в деня за размисъл“, посочи Цачева.

„Аз обаче имам свое виждане за самия изборен ден и твърдя, че нарушението в деня за размисъл оказа пряко влияние върху самия ден на изборите, като според мен имаше форма на агитация. Това е недопустимо според българското законодателство и Конституция и заради това няма как ГЕРБ да не подаде жалба за касиране на изборите“, коментира председателят на 41-вото Народно събрание.

„ГЕРБ понесе най-много от всички удари по време на кампанията. Няма как да изчистим името си пред нашите симпатизанти и избиратели, за да докажем правотата на нашите твърдения, ако такава жалба не бъде подадена“, посочи Цачева.

„Друг е въпросът дали единствената институция в България – Конституционният съд – ще уважи тази жалба, или не. Заради това аз правя разлика между чисто юридическите действия и политическите действия и техните последици“, каза Цачева.

„Явно е, че в неделния ден много хора, особено от малките градове, не излязоха да гласуват. Няма как това тяхно решение да не е повлияно от информацията, която в деня за размисъл прокуратурата беше принудена да направи, но друг е въпросът дали по най-удачния начин“, коментира тя.

„Самият факт, че тези бюлетини не са производствен брак, вече по някакъв начин за мен имаше манипулация на фактологията, която не стана известна за хората“, посочи тя.

Според Цачева има много по-важни неща от Изборния кодекс, за които трябва да се търси решение.

#Цецка Цачева #избори #Конституционен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници