"Ел Мундо": В България може да има нови избори

"Ел Мундо": В България може да има нови избори
A A+ A++ A

България може би е близо до повторение на парламентарните избори, състояли се на 12 май, след като бившият премиер Бойко Борисов, чиято партия ГЕРБ спечели най-много гласове, заяви вчера, че възнамерява да поиска от Конституционния съд да касира вотът в неделя, пише днес авторитетният испански вестник "Ел Мундо", цитиран от БГНЕС.

Причина за неговото решение очевидно е явното нарушаване на предизборното мълчание в деня за размисъл, когато беше съобщено за открити незаконни 350 000 бюлетини в склад на фирмата, на която държавата е възложила да отпечата изборните бюлетини, посочва изданието.

Положението се усложни, когато стана известно, че собственикът на фирмата е общински съветник от ГЕРБ.

Резултатът от вота усложнява сформирането на стабилно правителство при получилото се разпределение на депутатските места, пише по-нататък испанският вестник и цитира окончателните данни за разпределението на местата между четирите партии, влизащи в парламента.

Социалистите, партията ДПС на турското малцинство и крайната десница от Атака заявиха, че отхвърлят коалиция с ГЕРБ. БСП предложи кабинет на националното спасение от технократи, но бившият премиер очевидно не е склонен да приеме това предложение, посочва още "Ел Мундо".

За правителство на малцинството на ГЕРБ е трудно да се мисли поради политическите и идеологическите разногласия между четирите парти в новия парламент.

Освен това Борисов едва ли може да се надява да се свикат нови избори. Освен случаят с незаконните бюлетини неговата партия от няколко седмици е затънала в скандал с незаконни подслушвания и корупция, известен като "Българският Уотъргейт".

Прокуратурата го разследва и заключенията й може да станат известни преди евентуални нови избори и по този начин да окажат негативно влияние върху интересите на бившия премиер, коментира накрая испанският вестник "Ел Мундо".

#ДПС #ГЕРБ #БСП #Атака #Бойко Борисов #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници