Тренчев: Безвластието не е добро за страната

Тренчев: Безвластието не е добро за страната
Константин Тренчев Снимка: Подкрепа
A A+ A++ A

Безвластието не е добро за страната, тъй като проблемите на хората се увеличават, заяви Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа" след откриването на мемориален знак на пл. "Гарибалди" пред сградата на конфедерацията, предаде БГНЕС.

Мемориалният знак е изработен и поставен от синдикат "Образование" в чест на българския учител и на най-голямата учителска стачка през 2007 г. Проблемите, които изкараха хората на улиците не само не са се решили, но се и задълбочиха, с особена острота те са в енергетиката, продължи той. По обясними причини служебният кабинет няма юридическа сила и възможности да се справи с това, според Тренчев.

Ето защо се нуждаем от правителство като знаем, че създаването му е безкрайно трудно, политическите сили са разединени, конфронтирани, враждуваха години наред и сега плащат цената на тази вражда, коментира той. Ние отдавна сме държава, в която преобладават емоциите, а не здравият разум, а една липса на правителство в този момент не е за препоръчване, както и ако отидем към нови избори, смята синдикалистът. Според Тренчев, обаче, вероятността да се стигне до нови предсрочни избори е много голяма при това разединение на хората и при тази тежка политическа конфронтация. Трудно ми е да си представя стабилно, работещо Народно събрание, респективно и правителство, каза той.

Наслушал съм се на обещания, това ми е 13-ото правителство - партиите обещават много, след което търсят начини да се оправдават, смята Тренчев. А и хората вече са реалисти - не вярват много на обещанията им, добави той. Българските политици трябва да разберат, че не може да я карат така, както го правеха последните 23 години, каза Тренчев и добави, че те са гледали главно личните си интереси "да си напълнят кошничката", но не и интересите на хората. Виновни сме и ние, че сме търпели, коментира той.

"Политиците трябва да знаят, че българският учител е пак в незавидна ситуация и ще напомни за себе си, ако се наложи, по един безспорен начин", заяви Тренчев. Познавам всички политици на прехода , както и техните клетви за приоритет на образованието, посочи той. Но заради различни обстоятелства или умишлено те започнаха да рушат образованието, а един от начините бе да държат учителите в лошо материално състояние, да ги демотивират. Затова се получи най-големият протест на учителите в българската синдикална история през 2007 г., напомни Тренчев. Трябва това да се помни от поколенията, призова той.

По-късно бе връчена наградата "Стоян Михайловски", учредена през 2012 г. от синдикат "Образование" към конфедерацията - за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело. На тържеството присъства кметът на София Йорданка Фандъкова и др. официални гости. Наградата се присъжда на изявени учители от цялата страна. Съгласно статута й номинирането и излъчването на носителите й са в една група "Учител на годината" като в нея са включени 7 категории. Сред наградените учители на годината за начално,основно , средно и професионално образование са Станка Дамянова от ОУ"Христо Ботев"- с. Осенец, Разградско, Даниела Илиева от ОУ"П.Р. Славейков"- Търговище, Емил Карлов от МГ "Атанас Радоев"- Ямбол, Геновева Николова - Професионална гимназия по лозарство и винарство в Ямбол и др.

#Константин Тренчев #избори #правителство #политици #обещания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници