Росен Плевнелиев: Консултациите за мандат ще се проведат конституционно (СТЕНОГРАМА)

Росен Плевнелиев: Консултациите за мандат ще се проведат конституционно (СТЕНОГРАМА)
Първото заседание на 42-ото Народно събрание ще се проведе на 21 май, обяви президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Novinite.bg публикува пълния текст на изявлението на държавния глава Росен Плевнелиев веднага след срещите му с лидерите на парламентарно представените партии.

Президентът бе любезен да отговори и на няколко журналистически въпроса.


Благодаря на лидерите на политическите партии, които намериха представителство в 42-ото народно събрание, че се отзоваха на поканата ми за днешните разговори.

Днес не провеждаме политически консултации за връчване на мандат за съставяне на правителство.

Проведох консултации с лидерите на политическите партии и коалиции, които ще бъдат представени в новия парламент, за определяне на датата за свикване на първото тържествено заседание на 42-ото Народно събрание.

От мен като президент ще очаквате да действам, а не да протакам, да търся контруктивен диалог и консенсус с всички, а не да се заигравам с един или друг политически субект.

По Конституция президентът свиква първото заседание на Народното събрание. Затова предприех тази инициатива за среща с партийните лидери, за да разбера и техните виждания за датата на първото тържествено заседание на Народното събрание.

ЦИК обяви резултатите от гласуването в изборите за 42-ото народно събрание. Днес ще стане ясно кои народни представители конкретно влизат в парламента.

Макар че Конституцията дава срок от един месец на президента да свика Народното събрание, аз вече изразих своята позиция, че парламентът трябва заработи бързо. България се нуждае от работещо Народно събрание.

Днес предложих като първи възможни дати – вторник, 21 май, или четвъртък, 23 май. Не по-късно от утре ще подпиша указ за свикване на Народното събрание, като датата, около която постигнахме пълен консенсус, е вторник, 21 май.

Благодаря на лидерите на всички парламентарно представени политически сили и коалиции в 42-ото Народно събрание за постигнатия пълен консенсус и отговорно отношение.

Първото заседание на новото 42-ро Народно събрание ще се проведе на 21 май.

Консултациите по връчване на мандат за съставяне на правителство ще бъдат проведени след свикването и структурирането на Народното събрание с представителите на парламентарните групи, както повелява Конституцията.

През изминалите дни бяха дадени много оценки за предизборната кампания, за провеждането на изборите. Ще чуете моята дума във вторник на тържественото откриване, когато ще направя обръщение към нацията и новоизбраните народни представители.

Оттук насетне обаче предстои много работа. Българските граждани очакват от новото Народно събрание конкретни ангажименти, реформи и политики, които да дадат решение на проблемите.

Необходими са ни стабилни и работещи институции, а не дестабилирана от партийни битки и противопоставяне държава, защото от това няма да спечели никой. Дължим го на българските граждани. Трябва да се носи отговорност и да не се разочароват хората. Проблемите пред нацията са ясни.

Вярвам, че постигането на разбирателство между народните представители за приемане на съответните законодателни промени по наболелите проблеми на нацията е достижима цел. Надявам се от само начало на работата на новото Народно събрание да покажем на българските граждани, че политиците могат да говорят помежду си, да търсят разбирателство и да се обединят около разумни решения.

Добре ще е народните представители да проведат дебат още в първите дни и да се обединят около обща рамка на приоритетите чрез акт на парламента за приоритетите на 42-ото Народно събраните, преди да влязат в разговорите за съставяне на правителство.

Най-важното предизвикателство пред политиците днес е да си върнат доверието на хората, а това може да стане чрез видими и устойчиви резултати, които могат да бъдат постигнати само и единствено от работещи институции, в това число парламент и правителство.

 

Президентът отговори на няколко журналистически въпроса:

Вера Александрова, БНТ: Г-н президент, знам, че днес уточнявахте технически подробности, но все пак разговаряхте с политическите партии на четирите основни политически сили, които влизат в 42-ото Народно събрание. Коя според Вас е работещата формула за съставяне на правителство – програмно, коалиционно, на малцинствата или никакво?

Росен Плевнелиев: Чухте моя конкретен и ясен ангажимент към българските граждани в президентската институция да не допусна да се водят каквито и да било коалиционни преговори или да се оставят съмнения за каквито и да било уговорки.

Тук формули няма да се раждат и тук правителство няма да се съставя. Днес това не бе тема на днешните разговори. Но аз искам президентството да даде своя принос към българските институции да заработят колкото може по-бързо, включително и посочих много ясно, че в парламента и в партийните централи ще се съставя следващото правителство на България, а не в президентството.

Габриела Наплатанова, bTV: Г-н президент, след свикването на парламента на датата 21 май, отключва ли се конституционна възможност депутатите от ГЕРБ, които вече са се заклели и са в качеството на народни представители, да съберат една пета от подписите и да сезират Конституционния съд за касиране на изборите. Това е просто още една правна възможност. Как ще коментирате?

Росен Плевнелиев: Като президент аз съм се клел в Конституцията. В Конституцията пише, че президентът е надпартиен. Отнасям се с дълбоко уважение и респект към институциите и политическите партии.

Ако някой реши да сезира Конституционния съд, това е негово изконно право. Като президент аз ще се съобразя с това решение на Конституционния съд, което ще дойде в последствие, каквото и да е то.

Разбира се обаче, до произнасянето на Конституционния съд трябва да очаквате от президента, че той няма да отлага, а ще върви напред към формирането на парламент и работещо правителство. Благодаря.

Г-н президент, казахте, че ще държите за акт на Народното събрание или че ще препоръчате, не разбрах, за приоритетите на народните представители, преди да влязат в диалог за формиране на ново правителство. Аз поне не помня да е имало такова нещо в други народни събрания. Не се ли изземва по този начин инициативността на самото правителство да предложи тези приоритети?

Росен Плевнелиев: Бях информиран днес по време на консултациите, както и в последните дни от моята подготовка за днешните консултации, че е имало такава практика на предишните народни събрания. Аз вярвам, че това е една много добра традиция и ще се надявам тя да бъде уважена и от 42-ото Народно събрание.

Предишни народни събрания са излизали с акт за приоритетите пред Народното събрание. Считам, че това е много силен държавнически жест. Затова ще се радвам много, ако политическите партии отново се съобразят с тази традиция. Разбира се, искам категорично да гарантирам на българските граждани, че преди да се състави каквото и да било правителство, президентът, в рамките на своите конституционни правомощия, ще организира консултации в президентската институция.

Вече ви информирах, че ние следихме много внимателно поетите ангажименти от политическите партии. Преди да връча мандата на първия, съответно всички ще дойдат тук, за да можем да чуем техните решения за бъдещето на България, техните ангажименти, които те поемат за решенията на наболелите пред нацията проблеми.

Нека да обобщя с едно изречение: Ще се радвам да се приеме акт на парламента за приоритетите пред парламента в следващите четири години, защото ние вярваме, че в парламента ще се подходи отговорно за съставяне на правителство, което да изкара първи мандат, а не за три месеца или съответно до следващите избори.

Това предполага да има и съответно дебати, а защо не и постигане на консенсус по наболелите стратегически приоритети и проблеми на нацията.

Ако обаче такъв акт не бъде приет в 42-ото Народно събрание, аз дължа на българските граждани и поемам ангажимент тук от президентството да се чуят ясно, в рамките на следващия кръг консултации, решенията и ангажиментите на политическите партии, преди да бъде връчен мандат за сформиране на правителство.

Нова ТВ: Чуха се идеи на част от хората, които излизаха след срещите си с Вас днес, че е по-добре да се проведат още едни избори, за да влязат повече партии в следващото евентуално Народно събрание, и така наистина ще може да се направи широка коалиция. Как гледате на тази идея?

Росен Плевнелиев: Вече категорично гарантирах на българските граждани, че от мен могат да очакват да спазвам Конституцията и да се съобразявам с правовия ред на държавата. Президентът не е този, който може да преценява колко партии да влязат или да не влязат в парламента. Същевременно не е и този, който ще прецени, след като много компетентни институции са се изказали по въпроса по отношение на зачитането на вота на българските граждани в деня на изборите, дали и съотвено по какъв начин президентът да заеме позиция.

Моята позиция е позицията на отговорните институции и на крайната институция на държавата, която дава шанс на институциите да си носят отговорността – Конституционният съд, ако бъде сезиран, ще си носи отговорността да се произнесе на база на всички доказателства.

Централната избирателна комисия носи своята отговорност, включително и представителите на толкова много международни наблюдатели и организации посочиха много ясно с действията си и с мненията си какво е тяхното отношение.

Нека да обобщя: Президентът чете внимателно Конституцията, считам, че тя е нашият фундамент през турбулентни времена, виждате, че много конституционалисти днес в България посочват, че не сме имали такива казуси изобщо преди това. Конституцията решава и ни помага и в тези тежки и заплетени казуси. За мен това стои на дневен ред – това, което ни казва основният закон. Благодаря ви.

#Росен Плевнелиев #консултации #избори #Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници