Сова Харис: 69% от хората одобряват действията на главния прокурор

Сова Харис: 69% от хората одобряват действията на главния прокурор
A A+ A++ A

Според голяма част от българите, действията на прокуратурата, благодарение на които бяха открити 350 000 незаконни бюлетини, будят възхищение, сочи проучване на "Сова Харис", поръчано от БГНЕС.

Въз основа на резултатите от социологическото проучване на "Сова Харис" по метода на стандартизирано телефонно интервю, проведено сред 504 пълнолетни жители на големите градове на страната, се вижда, че преобладаващата част от хората одобряват действията на прокуратурата.

Около 69% от хората одобряват действията на главния прокурор Сотир Цацаров. На това мнение са болшинството симпатизанти на повечето политически сили, 89% от гласувалите за Коалиция за България и 61% от електората на ГЕРБ.

Най-висок е делът на хората, които считат, че действията на прокуратурата, свързани със случая на откритите допълнителни бюлетини, са били безпристрастни – около 51%. Съдейки по данните от изследването, в момента прокуратурата действа безпристрастно, според мнението на: - 86% от гласувалите за Атака, 78% от гласувалите за Коалиция за България, 58% от хората, гласували за политически сили с резултат на изборите под 4% от гласовете, 49% от електората на ГЕРБ и около една трета от негласувалите; - 48% от висшистите, 54% от хората със средно образование; - 60% от хората над 51-годишна възраст, една втора от хората на средна възраст (41-50 г.), 43% от хората между 18 и 40 годишна възраст. От своя страна, около 27% от пълнолетното население на големите градове на страната смятат, че прокуратурата не е била безпристрастна.

Около това твърдение се обединяват 38% от негласувалите и 35% от поддръжниците на ГЕРБ.

Прави впечатление, че преобладаващата част (56%) от хората са убедени, че откритите в печатницата в Костинброд 350 000 незаконни бюлетини не са технически брак, а са били предназначени за незаконно гласуване и манипулация на изборните резултати. Това мнение се споделя от 79% от гласувалите за Атака, 78% от гласувалите за Коалиция за България, 72% от гласувалите за партия или коалиция с резултат на изборите под 4% от гласовете, 68% от негласувалите и 20% от електората на ГЕРБ. В същото време всеки втори гласоподавател на ГЕРБ е уверен, че откритите допълнителни бюлетини са технически брак. Около 62% от хората одобряват действията на прокуратурата по случая с откритите в Костинброд допълнителни незаконни бюлетини.

Най-висока степен на одобрение се отчита сред гласувалите за Атака - 93% от тях, 75% от хората, които са дали своя вот за Коалиция за България, 69% от гласувалите за други партии и коалиции без парламентарно представителство в 42-рото Народно събрание, 56% от негласувалите и около 53% от електората на ГЕРБ. Действията на прокуратурата по случая с бюлетините в Костинброд не срещат одобрение сред 28% от гласоподавателите на ГЕРБ, 23% от негласувалите, 16% от гласувалите за Коалиция за България, 7% от поддръжниците на Атака.

На кого вярват хората по случая с откритите в Костинброд допълнителни бюлетини – на анонимните сигнали, изпратени до медиите, насочени срещу "царството с трите зли вещици – прокуратура, медии, олигархия", или на прокуратурата на страната? Най-висок е делът на хората – близо 52% – които вярват на прокуратурата по случая с откритите в Костинброд допълнителни бюлетини.

От своя страна, анонимните сигнали, изпратени до медиите, вдъхват доверие на около 14% от пълнолетните жители на големите градове на страната. От данните е видно, че около 27% от хората са гледали или слушали внимателно пресконференцията на Главния прокурор на България Сотир Цацаров. Тя е била основен акцент от деня за 46% от гласоподавателите на Коалиция за България, 31% от гласувалите за ГЕРБ, 24% от гласувалите за други политически сили, 18% от негласувалите.

В същото време изобщо не са проявили интерес към пресконференцията близо 37% от хората. Прави впечатление, че преобладаващата част от хората одобряват и напълно подкрепят намерението на Главния прокурор Сотир Цацаров, който обяви, че при съставянето на парламента ще поиска имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за да му повдигне обвинение заради скандала с незаконните подслушвания. От данните е видно, че близо 80% от хората подкрепят това намерение и считат, че прокуратурата трябва да разследва Цветан Цветанов, за да бъде изяснена истината.

А ето и основните акценти:

- 23% от хората споделят мнението, че парламентарните избори на 12 май са били проведени честно. Според 40% от пълнолетните граждани на големите градове на страната считат, че изборите не са били честни, имало е много нарушения, купен и даден чрез принуда вот;

- 56% от хората са убедени, че откритите в печатницата в Костинброд 350 000 незаконни бюлетини не са технически брак, а са били предназначени за незаконно гласуване и манипулация на изборните резултати;

- Около 69% от хората одобряват действията на главния прокурор Сотир Цацаров;

- Около 62% от хората одобряват действията на прокуратурата по случая с откритите в Костинброд допълнителни бюлетини;

- Близо 52% от хората вярват на прокуратурата по случая с откритите в Костинброд допълнителни бюлетини;

- Около 51% от хората считат, че действията на прокуратурата, свързани със случая на откритите допълнителни бюлетини, са били безпристрастни;

- Близо 80% от хората подкрепят намерението на Главния прокурор Сотир Цацаров да поиска имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за да му повдигне обвинение заради скандала с незаконните подслушвания.

#Сотир Цацаров #Сова Харис #избори #ГЕРБ #БСП #ДПС #Атака

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници