Транспортният министър на среща с турския си колега заради кризата с превозвачите

Транспортният министър на среща с турския си колега заради кризата с превозвачите
Кристиан Кръстев се срещнь с представители на българските превозвачи на „Капитан Андреево" в петък. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев ще се срещне във вторник с турския си колега Бинали Йълдъръм заради кризата с превозвачите, съобщиха БТА и „Дарик".

Кристиан Кръстев замина в петък за граничния контролно-пропускателен пункт с Турция „Капитан Андреево", за да се срещне с представители на българските превозвачи и да ги информира за проведения в същия ден разговор с посланика на република Турция у нас Исмаил Арамаз, който пое анжажимент да организира среща между министър Кръстев и турския му колега.

Транспортният ни министър изрази готовност за среща по всяко време, за да бъдат решени в максимално кратки срокове проблемите с българските превозвачи.

Българските фирми за превози на товари настояват турската страна да спазва правилата и разпоредбите на международните договори и спогодби, по които Република Турция е страна, и за отпадане на едностранно въведените ограничения от турска страна при използването на разрешителни.

Министърът на митниците и търговията Хаяти Язъджъ бе на посещение на граничния пункт на турско-българската граница Капъкуле, който бе блокиран за 37 часа от българските превозвачи, заедно с представители на валийството в Одрин.

На пресконференция, която даде във връзка с продължилата 37 часа и приключила в петък блокада, турският министър подчерта, че никой няма право да отнема правото на другия за свободно движение и търговия.

Хаяти Язъджъ каза също, че критериите за превозите се налагат от Министерството на транспорта, морското дело и съобщенията.

"От 1 януари 2012 г. Турция се присъедини към проекта за транзитните превози, който е съвместен с ЕС. Благодарение на него Турция е длъжна да спазва европейските критерии за превозите и прилага тази система, която включва облекчения за превозите, гаранции, интеграция между митническите служби. Естествено, че контролът, проследяването и преминаването на превозите през митниците са изключително важни фактори. В тази връзка между Европа и Турция има редица споразумения за превозите, които са в рамките на Световната търговска организация. Турция е страна в тези споразумения", обясни министърът.

Съседна България е отговорна за осигуряване на обществения ред, посочи Язъджъ.

Той обясни, че поради разширяването на връзките с ЕС в превозваческия сектор, когато се извършват превози между две страни, е достатъчен един документ, но ако превозите обхващат и трета страна, задължително е да има документ и за нея.

„Нашата наредба е напълно законна, но някои превозвачески фирми в България, възползвайки се от пропуски в ръководството, са започнали протестни действия в нарушение на закона и чрез тези си действия са нарушили свободата на пътуванията и на търговските отношения", посочи министърът.

„Щом има нарушение на правата, може да ги търсите чрез националните и международните институции, да се отнесете до ЕС. Но без да се потърсят тези канали, българските превозвачи блокираха турско-българските граници,с което спряха търговския трафик. Нашите превозвачи, нашите индустриалци и бизнес претърпяха големи загуби", каза още турският министър на митниците и търговията.

„България е член на ЕС и очакваме ЕС също да изрази необходимото отношение към този проблем", каза Язъджъ.

#Кристиан Кръстев #Турция #превозвачи #ЕС #България #Исмаил Арамаз #Бинали Йълдъръм #Хаяти Язъджъ #Капъкуле #Капитан Андреево

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници