Местан: Трябва промяна в методиката на изборната система

Местан: Трябва промяна в методиката на изборната система
Лютви Местан. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ДПС ще настоява за промяна в методиката на разпределението на мандатите по системата Хеър-Ниймаер, тъй като тя води до изкривявания и абсурди при печеленето на депутати, предаде БГНЕС.

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан В Джебел, който отбеляза постижение за депутат във Видин само с 474 гласа и пробив на БСП в Кърджали с 8000.

"Ако трябва да говорим с военни термини, ДПС проби червената крепост Видин и завладя столицата. С 474 гласа имаме депутат във Видин така, както социалистите с 8000 гласа взеха мандат в Кърджали. Това са игри на системата и се радвам, че и медийните анализатори са достатъчно наясно с изкривяванията, които дава новата система за разпределение на мандатите, а това трябва да се промени, това е анормално", подчерта Местан.

Запитан какви претенции ще предяви ДПС за постове в евентуалния кабинет, Местан подчерта, че всякакви въпроси, свързани с количествени параметри на участието на политически сили в новия кабинет, се разполагат в логиката на коалиция от традиционен тип, при който властовите позиции се разпределят на определен пропорционален принцип.

Групата на ДПС няма да подкрепи програма, визираща отмяна на плоския данък, но би обсъждала темата за необлагаем минимум, през който държавата да реализира социалната справедливост, само след много точен анализ какво би било отражението върху фиска. Хората на ДПС в парламента ще предложат и конкретни идеи, които не са включени в програмата на номинирания за премиер Орешарски, свързани с отпушването на предприемачеството в България.

"Държавата от рекетьор на бизнеса трябва да се превърне в негов партньор. Това означава не само освобождаването на бизнеса от данък партийна лоялност, а облекчаването на много лицензионни режими. НАП при управлението на Борисов-Цветанов се превърна в своеобразен наказателен отряд, а обект на тези акции беше и коректният български бизнес. Защото къде ще се насочват наказателните акции на НАП зависеше не от това кой бизнес е изряден при плащането на данъците и кой не е, а от това кой се е подчинил на ботуша на ГЕРБ", подчерта Местан.

Той определи блокирането на опитите за съставяне на правителство след втория проучвателен мандат като въпрос на национална безотговорност. Незабавно трябва да се сключи споразумението с ЕС за новия 7-годишен планов период, през който България ще получи 15,2 млрд. евро преки субсидии, подчерта Местан.

Запитан готов ли е на изненади от страна на лидера на партия "Атака", той повтори, че ДПС няма да влиза в каквито е да е разговори с Волен Сидеров и хората му.

По въпроса за пълната и частичната забрана на тютюнопушенето на публични места не може да се очаква парламентарните групи да постигнат консолидирана позиция, парламентът ще се раздели на пушачи и непушачи, прогнозира лидерът на ДПС.

Според него от ГЕРБ искат касиране на изборите, защото не им излязоха сметките с бюлетините от печатницата в Костинброд и защото знаят, че са ги загубили.

#Лютви Местан #Бойко Борисов #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници