В Казахстан се проведе заседание на Съвета на чуждестранните инвеститори

В Казахстан се проведе заседание на Съвета на чуждестранните инвеститори
В Казахстан се проведе заседание на Съвета на чуждестранните инвеститори при Президента Нурсултан Назарбаев. Това съобщиха за NOVINITE.BG от посолството на Казахстан в София. Снимка: Посолство на Казахстан в София
A A+ A++ A

В Казахстан се проведе заседание на Съвета на чуждестранните инвеститори при Президента Нурсултан Назарбаев. Това съобщиха за NOVINITE.BG от посолството на Казахстан в София.

Главна тема на заседанието на Съвета беше иновационното развитие на Казахстан, което е основа за повишаване на глобалната конкурентоспособност на страната.

В приветственото си слово президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев отбеляза, че Казахстан е приел Концепция за иновационно развитие до 2020 година, която бе разработена с участието на световноизвестни експерти.

„Концепцията е осигурена финансово и предвижда чрез реализацията на перспективни проекти, която ще се извършва съвместно с инвеститорите, да преминем към частна иновационна инициатива. Нова страница в развитието на Казахстан ще отвори и разработената Концепция за преход към «зелена икономика», а провеждането в Астана на международно специализирано изложение ЕКСПО-2017 ще ускори нейното изпълнение“, отбеляза президентът на Казахстан.

Държавният глава подчерта, че за успешното прилагане на тези стратегически важни документи трябва да се предприемат ред системни мерки.

"Първо – образователната система трябва да се подготвя необходими кадри в областта на иновациите. Много от работещите в Казахстан инвеститори усещат недостиг на квалифицирана работна ръка. Трябва да осигурим инженерни и технически кадри, които да са компетентни на световно равнище. И това трябва да го правим съвместно с бизнеса", подчерта Нурсултан Назарбаев.

Втора важна насока е реализация на казахстанския научен потенциал.

„Ключова роля в научната област имат висшите учебни заведения. Ако през 2010 година те изпълняваха 33% от всичките научно-технически проекти, днес са одобрени 67% от проектите на вузовете. Трябва да продължим да създаваме във вузовете приложни и научно-изследователски поделения. Не трябва да забравяме и фундаменталните естествени и точни науки. Тези направления не носят печалба в краткосрочен план, но те са основа за наши, казахстански, изобретения и открития“, каза президентът на Казахстан.

Нурсултан Назарбаев също така съобщи, че е взето решение да се учреди Държавна премия «Ал Фараби» за учените, за техните научни изследвания и внедрени иновации. Премията ще се връчва ежегодно в седем номинации.

Като трета мярка президентът на Казахстан определи подпомагане на търсенето на иновациите.

„Чуждестранните инвеститори и местни компании трябва да правят поръчки за провеждане в Казахстан на научни изследвания и разработки. Може би това трябва да се закрепи законодателно. С цел практическа реализация на посочените подходи Нурсултан Назарбаев предложи да се постави обща задача.

„Аз бих я нарекъл «инициатива на трите седмици», ние можем да я реализираме със съвместни усилия в рамките на една година. Първо, трябва да привлечем в Казахстан не по-малко от 7 учени със световно име. Второ, трябва да осигурим високотехнологични поръчки за 7 казахстански компании. Трето, да подкрепим създаването на 7 иновационни стартъпове“, каза президентът на Казахстан.

Държавният глава поръча да се осигури съгласувано изпълнение на тези инициативи чрез работните групи на Съвета на чуждестранните инвеститори и предложи тема за обсъждане на следващото заседание на Съвета.

„През 2014 година може да се обсъди участие на чуждестранните инвеститори в реализацията на втората промишлена петилетка на Казахстан. Тя ще стане иновационно-индустриална. Поръчал съм на правителството до ноември тази година да разработи концепцията и до май следващата година да се разработи самата програма. Бих искал да я утвърдя след вашето одобрение на следващото заседание на Съвета през май 2014 година“, каза Нурсултан Назарбаев.

По време на заседанието се изказаха президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти и заместник министър-председателят и министър на индустрията и новите технологии на Казахстан Асет Исекешев, който докладва за дейността на Съвета през изминалата година и за подобряването на инвестиционния климат в страната.

На заседанието също така се изказаха ръководителите на Азиатска банка за развитие, „Евразийска корпорация за природни ресурси“, „Бейкър и Маккензи“, Сбербанк, „Би Джи Груп“, „Дженерал Електрик“, „Ексон Мобил“, „Камеко“, „ШЕЛ“ и др.

#Казахстан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници