Пламен Орешарски: Още от първия ден трябва да започне опит за ребалансиране на енергетиката

Пламен Орешарски: Още от първия ден трябва да започне опит за ребалансиране на енергетиката
A A+ A++ A

Още от първия ден трябва да започне опит за ребалансиране на енергетиката. Сигурно трябва да ревизираме цялостно стратегията за развитие на енергетиката. Това каза номинираният от Коалиция за България за премиер Пламен Орешарски на среща в Народното събрание между парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС, на която представя приоритетите на бъдещото правителство, предаде агенция „Фокус“. Това стана след проведените при президента Росен Плевнелиев консултации.

„Набелязали сме мерки с оглед на тежката зима, която ни предстои – увеличение на помощите за отглеждане на деца, помощ за първокласниците, енергийни помощи. По отношение на бизнеса могат да се вземат мерки, които не ангажират ресурси. Насърчаване на предприемачеството и освобождаването им от административно-силов натиск“, посочи Орешарски.

Една от мерките е подобряване събираемостта на приходите, каза още той. „В последните няколко години сме свидетели на разсейване на една част от приходите. Не сме гарантирали, че още първите няколко месеца ще постигнем събираемостта, която бяхме постигнали в периода на по-предишното управление“, посочи още Пламен Орешарски. Предвиждат се мерки за възстановяване на бизнес цикъла, облекчен достъп до кредитиране, каза Орешарски.

„Приоритетите са разработени на основата на програмата на БСП, но са отворени. Това е и смисълът на тези срещи, за да допълваме. Предварително добре се запознах с програмите не само на парламентарно представените политически сили, но и на онези, които имат голямо политическо доверие. В програмата, която предлагам, не фигурират теми, които разделят“, заяви Орешарски.

„Страната се намира в изключително сложна ситуация. Програмата не е всеобхватна – не са маркирани всички сектори, а сме се фокусирали върху отделни приоритети. На първо място – укрепване на държавността; възстановяване на икономическото развитие и насърчаване на предприемачеството; повече солидарност и социална справедливост. Държавността е базовото условие, а за да се реализират социалните мерки, трябва да накараме икономиката да работи. Стига да не пречим на предприемачеството, отново можем да върнем страната към възстановяване на икономически растеж“, обясни Пламен Орешарски.

#Пламен Орешарски #правителство #БСП #ДПС #Народно събрание #консултации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници