Местан: ГЕРБ проявяват откровен политически цинизъм

Местан: ГЕРБ проявяват откровен политически цинизъм
A A+ A++ A

Съгласни сме първият приоритет в програмата да е възстановената държавност и възстановяване на демократичната система, каза лидерът на ДПС Лютви Местан на консултациите с Коалиция за България по съставяне на бъдещо правителство, предаде агенция Фокус. Местан се обърна към Орешарски с думите: „Подкрепям изцяло виждането ви държавата да се превърне от рекетьор в партньор на българския бизнес, защото реализирането на развитието и заетостта минава през развитието на предприемачеството. Тук са нужни спешни законодателни инициативи”.

„Трябва да сме наясно, че пред нас ще стои най-деструктивната и най-популистката опозиция за целия период от 10 ноември 1989 г. насам. Забележете каква е първата им стъпка – увеличаване на обезщетенията за отглеждане на малко дете от 240 на 310 лв. от 1 юли. Те знаеха, че това беше един от предизборните акценти на БСП и ДПС. Но има нещо не просто популистко, с привкус на откровен политически цинизъм от първия ден да предложиш нещо, което упорито отказваше.
От ДПС предлагаме да се увеличат не от 1 юли, а от 1 юни, но предупреждавам, че точно Пламен Орешарски не може да бъде вкаран в бясна популистка надпревара. Ние залагаме на профила на министър-председател, който ще охлади популистките мераци, независимо откъде идват и ще организира една стройна програма за управление на страната”, коментира Местан.

„В програмата, която Пламен Орешарски представи, ние не видяхме теми, които да ни вкарат в непреодолим антагонизъм. Бяхме маркирали едни възможни проблемни теми – по отношение на данъчна политика и т.н. Вероятно към тази конкретика ще прибегнем в следващ разговор. Много е широко полето на възможното съгласие, което е основа за постигане на съгласие в кратки срокове. Общественият интерес предполага бързо свикване на правителство. Бихме искали инициативата за персоналния състав на кабинета да е изцяло ваша. Смятаме, че във вторник на извънредно заседание на Народното събрание е реалистично да пристъпим към избора на следващото правителство. Стабилността на едно управление не зависи от аритметическия брой гласове”, каза още Лютви Местан.

#Лютви Местан #консултации #правителство #Пламен Орешарски #БСП #ДПС #Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници