Руски съд отхвърли молбата за предсрочно освобождаване на Мария от „Пуси райът“

Руски съд отхвърли молбата за предсрочно освобождаване на Мария от „Пуси райът“
Мария Альохина и други две певици от "Пуси Райът" бяха осъдени миналия август на 2 години затвор за хулиганство, подклаждано от религиозна омраза. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Съдът в руския град Берьозники отхвърли днес молбата за предсрочно и условно освобождаване от затвора на Мария Альохина от скандално известната пънк-група "Пуси райът".

"Молбата за предсрочно освобождаване се отхвърля", обяви съдилището.

Защитата на затворничката веднага обяви, че ще обжалва решението на съда, защото е "незаконно и неоснователно".

Альохина внесе иск през април, в който моли за предсрочно освобождаване от затвора в Урал, на 1 500 километра от Москва, за да се грижи за 5-годишния си син.

Вчера тя обяви гладна стачка в знак на протест срещу забраната да присъства лично на съдебното заседание, когато ще бъде разгледана молбата й, а да участва в него чрез видеоконферентна връзка.

"Отсега нататък отказвам да участвам във видеоконферентна връзка и настоявам да присъствам в съда лично. При сегашните обстоятелства забранявам на адвокатите и на моите представители да участват в съдебния процес", заяви тя.

Мария Альохина и други две певици от "Пуси Райът" бяха осъдени миналия август на 2 години затвор за хулиганство, подклаждано от религиозна омраза, заради шеговития пънк молебен против Владимир Путин, който трите изпълниха в московския храм "Христос Спасител".

Впоследствие присъдата на едното от момичетата бе променена в условна. Альохина и колежката й обаче трябва да останат зад решетките до март догодина.

Междувременно стана ясно, че сър Пол Макартни, един от основателите на легендарната група „Бийтълс", се е застъпил за „Пуси Райът".

Той е изпратил две писма до руските власти, в които изразява своята подкрепа за осъдените участнички Мария Альохина и Надежда Толоконникова.

В писмото си Маккартни посочва, че по-нататъшното оставане на Мария в затвора ще бъде вредно както за нея, така и за ситуацията като цяло, която се наблюдава от хората по цял свят. Музикантът уверява, че освобождаването на осъдената „би било особено позитивен сигнал към всички, които следят развитието на събитията".

#Пуси Райът #Надежда Толоконникова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници