Президентът: Орешарски, Станишев и Местан са със заявка за отговорност!

Президентът: Орешарски, Станишев и Местан са със заявка за отговорност!
Аз няма да участвам в преговори за съставяне на правителство, заключи президентът.
A A+ A++ A

България се нуждае от стабилност и работещи институции. Цялата страна очаква резултати. Кризите се преодоляват чрез системни и последователни действия. Времето на политическите декларации приключи на 13 май. 42-рото Народно събрание вече започна своята дейност. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, след като връчи мандата на кандидата за премиер Пламен Орешарски и проведе консултации с него и лидера на БСП Сергей Станишев.

Надявам се с работата на 42-рото Народно събрание да се покажат ясни ангажименти и българското общество да види, че парламентарната криза вече е преодоляна. Партиите изразиха своите позиции. Обсъдихме възможностите за съставяне на правителство, каза Плевнелиев.

Важно е всички политически лидери да покажат своето държавническо отношение, да се обединят около общите проблеми на страната. Необходима е здрава основа, върху която да се състави правителство.  Надявам се българското общество да види, че една от кризите, а именно - парламентарната криза, вече е преодоляна, каза Плевнелиев.

За мен е важно, че чух днес от Пламен Орешарски, Сергей Станишев и Лютви Местан много ясна заявка за носена отговорност, която ще бъде облечена в конкретика – краткосрочни мерки, средносрочни, дългосрочни. Очевидно се е работило много детайлно, планът е напреднал много.

Чух вижданията на парламентарните партии по отношение на правителството. Има наболели проблеми. Настоявам, че спешността не би следвало да попречи да се обединим около дългосрочните приоритети на нацията. ПГ на ГЕРБ върна мандата; възложих проучвателен мандат на кандидата за министър-председател на втората по големина политическа сила с кандидат за премиер Пламен Орешарски, каза Плевнелиев.

Хората очакват решителни действия, затова днес връчих два мандата в един ден. Пожелавам успешни преговори на г-н Орешарски и на лидера на Коалиция за България г-н Сергей Станишев. Аз няма да участвам в преговори за съставяне на правителство, заключи президентът.

#президент #консултации #правителство #Сергей Станишев #Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници