Мая Манолова: БСП предлага парламентарна комисия за гражданското общество

Мая Манолова: БСП предлага парламентарна комисия за гражданското общество
„Аз бих желала да поема този ресор“, добави зам.-шефката на Народното събрание. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Ще предложим създаването на специална постоянна парламентарна комисия по въпросите на гражданското общество, която ще взаимодейства с гражданските организации и движения“.

Това каза председателят на временната комисия за изработване на проект за правилник за организацията и дейността на Народното събрание Мая Манолова на дискусия с граждански организации в парламента, цитирана от „Стандарт“.

Манолова посочи, че „идеята е един от заместник-председателите на парламента да е с такъв ресор и да оглавява тази комисия, така че да може предложенията да стигат до парламента. „Аз бих желала да поема този ресор“, добави зам.-шефката на Народното събрание.

БСП депутатката има предложение три седмици в месеца да има пленарни заседания, а една седмица да бъде посветена на работата на народните представители с гражданите в техните избирателни райони. „Ще има достатъчен контрол на тези срещи“, увери Мая Манолова.

„Народното събрание трябва да е орган, който да си взаимодейства с всички български граждани. Необходимо е да създадем достатъчно работещи механизми, така че гражданите да могат да участват в процеса на вземане на решения, да имат думата, да могат да кажат своето мнение по най-важните законопроекти“, допълни зам.-председателката на парламента.

„Ще бъде отделен специален раздел за взаимодействието с гражданите. Ще бъдат разгледани въпроси как гражданите могат да получават информация и отговори в разумен срок. Смятаме императивно да разпишем задължително участие при желание на гражданска организация в заседания на парламентарни комисии, когато се обсъждат и приемат законопроекти.

Ще има възможност за изразяване на предложения и становища, които да бъдат оповестявани на интернет страницата на Народното събрание“, каза Мая Манолова. „Проучваме възможностите за онлайн излъчване на всички заседания на временни и постоянни комисии. Ангажираме се със свикването на граждански форум, на който да обсъдим първите законодателни стъпки на 42-рото Народно събрание в съответствие с вижданията на гражданите за това кои са най-актуалните теми и какъв е дневният ред на хората“, добави тя.

#Мая Манолова #Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници