Кой кой е в кабинета „Орешарски“

Кой кой е в кабинета „Орешарски“
A A+ A++ A

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова е завършила Немската езикова гимназия в София. Има магистърска степен по „Право“ от СУ „Свети Климент Охридски".
Работила е в Министерството на околната среда и водите като главен експерт в отдел „Международно сътрудничество и европейска интеграция“, а по-късно - началник на отдел „Европейска интеграция“.
От 2001 до 2007 г. е директор на дирекция „Координация по въпросите на ЕС и международните финансови институции“ в Министерския съвет.
От 2007 до началото на май 2013 година е ръководила представителството на Европейската комисия у нас.
Владее английски, немски и руски език.

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева е изпълнителен директор на столичната АГ болница „Шейново“. На предсрочния вот за Народно събрание тя се включва в листите на Коалиция за България като кандидат от гражданската квота, представена от политическата сила. Избрана е за народен представител от 25-и МИР - София. Ден преди да бъде представен кабинетът „Орешарски“ тя сама призна, че ще е новият министър на здравеопазването.
Преди да стане депутат, Таня Андреева ръководи столичната АГ болница „Шейново“. Тя е неин изпълнителен директор от 2011 година. Преди това тя е в директорския борд на здравното заведение.

Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков е ректор на Аграрния университет в Пловдив.
В момента проф. Димитър Греков е заместник-председател на сформирания Бизнес-научен съвет към Министерството на земеделието и храните, чиято основна работа бе да подготви до края на май обща стратегия за развитие на земеделието до 2020 година.

Министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова е родена на 13.XII.1961 г. във Варна. Завършва медицина във Варна през 1986 г. с награда „Златен Хипократ“ за отличен успех.
От 1986 г. до 1989 г. работи като ординатор в радиоизотопния център на Катедрата по рентгенология и радиология на МУ-Варна. Избрана е за асистент през 1989 г. Придобива специалност по медицинска радиология през 1989 г. През 2001 г. завършва магистратура по здравен мениджмънт. Специализира в София, Мюнхен, Ерланген (Германия), Базел, Берн и Аарау (Швейцария). Защитава дисертация за степен „доктор“ през 1994 г. на тема: „Нуклеарно-медицински методи за диагностициране на някои заболявания на слюнчените жлези“ и втора дисертация за степен „доктор на медицинските науки“ през 2003 г. на тема: „Перфузионна мозъчна сцинтиграфия при някои заболявания на централната нервна система“. През 1998 г. е хабилитирана като доцент, а през 2005 г. получава научното звание „професор“.
През 2005 г. получава индивидуалната „Награда Варна“ за постижения в областта на нуклеарната медицина. През 2006 г. става Doctor honoris causa на Университета „Овидиус“ в гр. Констанца (Румъния) и на Одеския медицински университет (Украйна), а през 2010 г. - на Тракийския университет в Одрин (Турция). От 1999 г. до 2004 г. е зам.-ректор по научната дейност на МУ-Варна. От 8.III.2004 г. е ректор на МУ-Варна. Преизбрана за втори мандат на 5.III.2008 г.
По време на двата мандата на проф. д-р Анелия Клисарова като ректор се разкриват два нови факултета - Факултет по дентална медицина и Факултет по фармация. Медицинският университет - Варна, придобива структурата на традиционно висше училище по тези регулирани професии. За нуждите на Факултета по дентална медицина е построена и оборудвана нова сграда, открита на 9.VI.2008 г. За Факултета по фармация е изработен идеен и работен проект за нова сграда. Важно отличие е одобряването на университета за пълноправен член на Асоциацията на европейските университети през 2004 г. в Маастрихт (Холандия). През 2008 г. е въведен моделът на Европейската фондация за управление на качеството (EFQM) за Business Excellence, за който през 2009 г., първи в България, МУ-Варна получава сертификат.
През 2009 г. за първи път в Югоизточна Европа се въвежда изучаването на „Морска медицина“ като свободноизбираема дисциплина. Откриват се три нови специалности в Медицинския колеж към МУ-Варна - „Медицинска козметика“, „Медицински секретар“ и „Болногледач“. През 2010 г. Съветът на Европейската научна и културна общност връчва отличието „Златна книга“ на МУ-Варна за завоюван висок престиж, обществено признание и принос към българската наука.
През 2011 г, проф. Клисарова е удостоена с орден „Св. Св. Кирил и Методий" І степен за цялостната й научно-преподавателска дейност във връзка с нейната 50-годишнина и също така е отличена с наградата „Медик на годината“ заради приноса й в развитието на нуклеарната медицина у нас. Член-кореспондент на Северноамериканската асоциация по радиология и член на Бългaрската асоциация по радиология. Национален делегат е за България и член на борда на Европейската асоциация по нуклеарна медицина. Разработва редица международни проекти. От 1996 г. е координатор на проекта за съвместна работа между УМБАЛ „Св. Марина“ и Университетската болница (Inselspital) в Берн, Швейцария. От 2001 г. е координатор на проекта за създаване на българо-швейцарско училище и разкриване на нова специалност „Рентгенов лаборант“ към Медицинския колеж на МУ-Варна. Почетен член е на Полската медицинска академия и носител на златен медал „Алберт Швайцер“. Член на борда на Европейската асоциация по нуклеарна медицина. Междувременно има 90 публикации както в български списания,т ака и в международни, участия в конгреси и други научни форуми.
Проф. Клисарова е втори мандат общински съветник и председател на ПК „Здравеопазване“ към Общински съвет – Варна.
Владее немски, английски и руски език.Омъжена, с един син.

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ – Варна. Придобива  степен „магистър“ по икономика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.От 1993 г. Цветлин Йовчев работи в Национална служба „Сигурност“ (НСС), където последователно е началник на сектор, началник на направление и заместник-директор на НСС.От създаването на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) работи в агенцията като главен директор на главна дирекция „Контраразузнаване“. През октомври 2008 г. напуска ДАНС.На 10 август 2009 г. с Указ № 287 на Президента на Република България по предложение на Министерския съвет Цветлин Йовчев е назначен за председател на Държавна агенция „Национална сигурност“.На 16 февруари 2011 година подава оставка, която е приета ден по-късно от премиера Бойко Борисов.
След встъпването в длъжност на президента Росен Плевнелиев в началото на 2012 г. Йовчев бе назначен за началник на кабинета на държавния глава. Той бе освободен от поста по негова молба на 17 май 2013 г.
Владее английски и руски език. Женен, с едно дете.

Министърът на културата Петър Стоянович е роден на 25 юни 1967 г. в София. Правнук е на Иван Стоянович-Аджелето, националреволюционер, съединист, създател на българските телекомуникации, журналист, народен представител, създател на първата българска телеграфна агенция, дипломат и царски съветник. Дядо му д-р Петър Стоянович, завършил „Държавни науки“ в Германия, е тютюнев експерт, генерален директор на концерна „Реемсма“ – Хамбург, за Югоизточна Европа, съден от Народния съд. Баща му Иван Стоянович (1930–1999) е кинокритик, журналист и писател. Майка му Ана (Ани) Бакалова (род. 1940) е театрална и филмова актриса.Завършва 6-о основно училище „Граф Игнатиев“ в София и Немската езикова гимназия в София (тогава 91 ЕСПУ „Карл Либкнехт“). Следва „Германистика“ в СУ „Климент Охридски“ (1988–1989), завършва „Обща история“ и „История на Източна и Югоизточна Европа“ във Виенския университет (1989–1995). Паралелно посещава семинари и лекции по германистика, теология и театрознание. Има научна степен „магистър по философия“ на Виенския университет (1995). Защитава с отличие докторска степен - „доктор по философия“ на Виенския университет (1998).Парламентарен секретар на Министерството на външните работи (февруари 1998 - март 2000). Ръководи бюрото на Надежда Михайлова като заместник-председател на Европейската народна партия (1999–2003). Началник на Кабинета на министъра на външните работи Надежда Михайлова (март 2000 – юли 2001). Напуска МВнР с ранг „пълномощен министър“.Международен секретар и член на Националния съвет на СДС (2001–2003), секретар на НИС на СДС (2002–2003). Заместник-председател на СДС – София (2002–2003). Като ръководител на предизборния щаб на кандидата за кмет на София напуска СДС и всички заемани от него длъжности в партията в знак на протест срещу отношението на партийното ръководство към кандидата Пламен Орешарски и провала на кампанията.Политически (2003–2007) и международен секретар (2005–2007) на ПП „Движение Гергьовден“. Председател на ПП „Движение Гергьовден“ (април 2007 – септември 2010 г.). Напуска ПП „Движение Гергьовден“ през април 2011 г.Носител на кръста на Националния орден за заслуги на Република Малта (2001).
Петър Стоянович има син и дъщеря.

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва Медицинския университет във Варна и специализира анестезиология и реанимация.
На местните избори през 2011 година, той е издигнат от листата на ДПС като кандидат за кмет на Разград. Класира се на трето място, след Денчо Бояджиев (ИК, подкрепен от БСП) и Валентин Василев (от ГЕРБ), като получава 6 069 гласа (25.83 %).
Парламентарната му дейност е свързана с внесени законопроекти за допълнение на Наказателния кодекс и за изменение и допълнение на Закона за семейни помощи за деца.
От 2009 до 2013 г. е член на Комисията по труда и социалната политика.

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 година в София. По професия е библиограф. Владее английски и руски език. Тя бе депутат в 41-ото Народно събрание с квотата на Движението за права и свободи и зам-министър на на регионалното развитие и благоустройството. Тогава беше председател на Комисията по околна среда и води.
Била е член на управителния съвет на Национална агенция за професионално образование и обучение (НАПОО), Фонд „Тютюн" и член на борда на директорите на Фонд ФЛАГ. 

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов е роден в добричкото село Красен, но е живял винаги във Варна. Завършил е корабоводене във Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна.
Данаил Папазов е член е на УС на Асоциацията на пристанищата на Черно и Азовско море (BASPA). Той е изпълнителен директор на "Пристанище-Варна" от 2001 година, когато е назначен от правителството на НДСВ. През последните няколко години компанията, която той ръководи отчита непрекъснат ръст на печалбите.
Шеф и на баскетболния "Черно море Порт" след лична заръка на експремиера Бойко Борисов.
През 2011г. името на Данаил Папазов се появи сред потенциалните кандидати на ГЕРБ за кмет на Варна, но след това кандидатурата му беше оттеглена. 

Министърът на отбраната Ангел Найденов е български политик от БСП, народен представител от парламентарната група на Коалиция за България в 37-то, 38-то, 39-то и 40-то Народно събрание. Бивш кмет на община Димитровград. Бивш областен управител на Хасково.
Роден е на 28 септември 1958 година в град Кърджали, България. Завършва специалност „Инженер-навигатор" във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров", Варна.
През 2009 и 2010 г. е член на Комисия по външна политика и отбрана, от 2009 г. е зам.-председател на Комисия по външна политика и отбрана и член на постоянно действаща подкомисия, която осъществява парламентарен контрол върху дейността на Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана и служба "Военна информация" към Министерство на отбраната.

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, а през 1998 г. се дипломира в Университета за национално и световно стопанство , специалности "Международни отношения" и "Макроикономика".От 1999 г. до 2001 г. работи в Министерство на финансите. От март 2001 г. Вигенин започва работа в отдел "Външна политика и международна дейност" на Висшия съвет на БСП, като го ръководи в периода от 2003 г. до 2010 г.Активната му политическата работа започва през 1994 г., когато става учредител на Българската социалистическа младеж (БСМ) и в продължение на 3 мандата - до 2000 г. - е член на Изпълнителното бюро на организацията, секретар по международната дейност и заместник-председател.През 2000 г. Кристиан Вигенин е избран за член на Висшия съвет на БСП, а в края на 2001 г. - за член на Изпълнително бюро на партията, отговарящ за международната дейност. На 45, 46 и 47 Конгрес на БСП е преизбиран за член на ВС, а впоследствие - за член на ИБ и секретар на НС по външна политика и международна дейност.В периода 2005 - 2008 г. е председател на Комисията по външна политика и международни връзки на ВС на БСП. От 2010 г. е председател на Съвета по външна политика на НС на БСП.На местните избори през 1995 г. Кристиан Вигенин е избран за районен съветник в район "Подуяне", като остава на тази позиция до премахването на районните съвети през 1999 г.На парламентарните избори през 2005 г. е избран за народен представител от Ямболски район в 40-то НС. До напускането на българския парламент през май 2007 г. е член на ръководството на Парламентарната група на Коалиция за България на позицията секретар по международната дейност и участва в работата на комисиите по външна политика и по европейска интеграция на НС.На Европейските избори през май 2007 г. е избран за член на Европейския парламент.Преизбран е на изборите за Европейски парламент през 2009 г. Владее отлично английски и немски език, ползва френски и руски. Женен е и има двама сина.

Министърът на финансите Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас Радев" в града. Притежава магистърска степен по макроикономика (2000 г.) и научна степен „доктор по финанси" (2006 г.) от УНСС. Владее английски и руски език.Специализирал е в областта на политиките за парична и финансова стабилност.Професионалната кариера на Петър Чобанов започва през 2000 г. като главен експерт в отдел „Анализи" при дирекция „Ковчежничество" на БНБ. От 2005 г. до май 2009 г. е изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози. От 2002 г. е преподавател в катедра „Финанси" в УНСС. През 2009 г. става председател на Комисията за финансов надзор, заменил от поста Апостол Апостолов. Член е на управителния съвет на Българската макроикономическа асоциация, на Организационния научен комитет на международната конференция на Стопанския факултет в Софийския университет „Св. Климент Охридски" и на редакционната колегия на АИАП.Автор е на редица публикации в областта на макроикономическата и финансова стабилност, системния риск, паричния пазар и икономическата конвергенция.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на Сорбоната. Владее английски, руски и френски. Депутат от Коалиция за България за втори път. Стойнев оглави парламентарната социална комисия в миналия парламент, когато Емилия Масларова бе сменена.Стойнев бе личен икономически съветник на Станишев, когато той бе премиер. Отношенията му с лидера на БСП бяха подложени на изпитание по време на последния конгрес на партията, когато Стойнев се кандидатира за председателския пост в партията. Заради това той дълги месеци бе считан за човек от лагера на Първанов, поради което номинирането му за член на кабинета се смяташе за спекулация.

Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов е преподавател в УАСГ.

Проф. д-р архитект Иван Данов е ръководител на катедра „Жилищни сгради“ в УАСГ, води курсове „Въведение в проектирането на жилищни сгради“. Владее английски, немски, френски и руски език.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева е директор на дирекция „Стратегическо развитие и координация” в Министерския съвет от 2011 г. досега. Преди това оглавява дирекцията „Европейска координация и международно сътрудничество” в Министерството на държавната администрация и административната реформа. Има опит и като директор на дирекция „Национална транспортна политика” в Министерството на транспорта и съобщенията. От 1991 до 2001 г. заема различни позиции в МРРБ. Магистър по право. Владее английски, френски и руски език.


Министърът на младежта и спорта Д.ф.н. Мариана Георгиева-Бенчева е професор по синтаксис в Института по български език към БАН. Чете лекции по езикова култура, език и стил в медиите и политическа лингвистика в УНИБИТ. В 41-вото Народно събрание бе парламентарен сътрудник на лидера на ДПС Лютви Местан.

Припомняме на нашите читатели и биографията на премиера Пламен Орешарски:

Пламен Василев Орешарски е роден на 21 февруари 1960 г. в Дупница.
Завършва Университета за национално и световно стопанство, с магистърска степен по „Финанси и кредит“. През 1992 г. завършва аспирантура в УНСС и защитава докторска степен по „Инвестиции и инвестиционен анализ“.
Специализира „Банково управление“ в САЩ и „Емитиране на държавни ценни книжа“ във Великобритания.
В годините 1992-1997 г. е заместник-декан на катедра „Финанси“ към Университета за национално и световно стопанство.
Ръководи българския екип по преструктурирането и договарянето на външния дълг, екипа по изготвяне на законодателството и регламентирането на валутния борд, работната група по либерализиране на валутния режим в България, екипа за подготовка и въвеждане на правилата и законодателната рамка за пазара на ценни книжа в България. Консултира също така инвестиционни и капиталови проекти на търговски банки за управление на активите и пасивите. Участва и в изготвянето на методология и правила за емитиране и търговия с държавни ценни книжа в България.
От 1993 до 1997 г. работи в Министерството на финансите - директор на дирекция „Държавно съкровище и дълг“. През този период участва в изготвянето и провеждането на държавната политика по управление на дълга и по управление на приходната и разходната политика.
През 1995 - 1999 г. е член на Управителния съвет на Българската фондова борса в София. От 1997 до 2000 г. е член на Управителните съвети на Българската консолидационна компания и на Булбанк (до приватизацията й).
През 1996 - 1997 г. Орешарски е член на Управителния съвет на Държавна спестовна каса и председател на Управителния съвет на Търговска банка „София-банк“.
От 1997 до 2001 г. е заместник-министър на финансите на Република България в правителството на Иван Костов, като отговаря за управлението на държавния дълг, управлението на пазара на ценни книжа в България и подготовката на законодателството за въвеждане на валутния борд.
След парламентарните избори през 2001 г., които СДС губи, Орешарски е редовен преподавател в катедра „Финанси“ на УНСС.
В периода 2003 - 2005 г. е заместник-ректор на УНСС и ръководител на Финансово-счетоводен факултет към университета. Преподава „Финансово управление“, „Инвестиции“ и „Инвестиционен анализ“.
През мандата на управление на НДСВ и кабинета Сакскобургготски, когато СДС е в опозиция, на национална конференция е избран за заместник-председател на синята партия. Издигнат е за кандидат-кмет на СДС в местните избори 2003 г., но впоследствие кандидатурата му е оттеглена, а самият той се отказва от активна политическа дейност.
От 17 август 2005 г. Пламен Орешарски е министър на финансите на Република България в коалиционно правителство (БСП, НДСВ, ДПС), оглавено от Сергей Станишев.
През 2009 г. става депутат в 41-вото Народно събрание от Коалиция за България.
Има редица научни публикации в областта на инвестиционния анализ, финансите и повече от сто статии, рецензии и коментари.
През май 2013 година става депутат от Коалиция за България в 42-рото НС след предсрочни избори. Номиниран е за премиер от социалистите.
Владее английски и руски език.
Пламен Орешарски е женен за Елка Георгиева Орешарска, имат един син.

#министри #правителство #Пламен Орешарски #биографии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници