Конституционният съд допусна делото за касиране на изборите

Конституционният съд допусна делото за касиране на изборите
A A+ A++ A

Конституционният съд допусна за разглеждане делото за касиране на предсрочните парламентарни избори. Делото е образувано на 23 май 2013 година по искане на 96 народни представители от 42-рото Народно събрание за установяване на незаконността на изборите за народни представители, проведени на 12 май 2013 година.

Искането е мотивирано със съображения за допуснати съществени нарушения на Конституцията в предизборния и изборния ден. Твърди се, че са нарушени основни принципи на правовата и демократична държава, свързани със свободното формиране и изразяване на политическата воля на гражданите.

Вносителите поддържат, че са извършени следните нарушения: недопустима агитация в деня за размисъл и в деня на изборите; участие в публичната част на кампанията на социологически агенции, трайно обвързани с определена политическа сила, участник в изборите. Поддържа се, че изнасяните от тези агенции данни са довели до промяна на обществено-политическите нагласи за гласуване; гласуване в чужбина, извършено в противоречие с правилата от Изборния кодекс (ИК); при водене на регистъра на жалбите в Цeнтралната избирателна комисия (ЦИК) не са спазени нормативните изисквания на чл. 26, ал. 1, т. 22б ИК; както и купуване на гласове в изборния процес в редица райони и избирателни секции.

По делото са приложени и три тома доказателства за претендираните нарушения. Наред с това вносителите са направили доказателствени искания и са поискали разглеждането на делото в открито заседание.

Като се позовават на посочените по-горе нарушения на изборния процес, на основание чл. 149, ал. 1, т. 7 и чл. 66 от Конституцията във връзка с чл. 264, ал. 1 и ал. 5 ИК вносителите правят искане да се обявят изцяло за незаконни изборите за народни представители в 42-рото Народно събрание, произведени на 12 май 2013 г., поради нарушения на чл. 4, ал. 1, чл. 6, ал. 2, изр. първо, чл. 10, чл. 11, ал. 2, чл. 39, ал. 2 и чл. 41, ал. 1 от Конституцията, на чл. 44, ал. 2, чл. 74, чл. 133, чл. 137а и чл. 140 от ИК, на чл. 10, т. 2 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи и на чл. 19, т. 3, б. "а", във връзка с чл. 25, б. "б" от Международния пакт за граждански и политически права.

Пълното решение на Конституционния съд четете ТУК

#Конституционен съд #избори #касиране #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници