Промените в закона за ДАНС са приети на първо четене

Промените в закона за ДАНС са приети на първо четене
Изборът и освобождаването на председателя на ДАНС ще става от парламента по предложение на премиера. Снимка: Google
A A+ A++ A

Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Те бяха подкрепени от 114 депутати, „против“ гласуваха 83. Промените предвиждат прехвърляне на функциите и структурата на ГДБОП от МВР към ДАНС.

Агенцията става правоприемник на всички активи и пасиви на ГДБОП, в това число и на персонала на досегашната главна дирекция. Промените възстановяват правомощията на органите на ДАНС да извършват разследвания в пълния обем на тази дейност по смисъла на НПК.

Председателят ще определя със заповед разследващите агенти по смисъла на нова разпоредба в НПК. Регламентират се и действията по извършване на задържане и на обиск на лице. Въвежда се промяна на начина на избиране и освобождаване на ръководителя на ДАНС.

Предлага се отговорността за това да поеме Народното събрание. Изборът и освобождаването на председателя на ДАНС ще става от парламента по предложение на премиера.

МВР ще направи всичко необходимо промяната да не доведе до сериозни сътресения в ГДБОП и в останалите структури на МВР, каза вътрешният министър Цветлин Йовчев от парламентарната трибуна.

„Един от основните въпроси, който трябва да получи отговор, е дали може да направим такива промени в модела за организацията и действието на системата на защита на националната сигурност, които да спомогнат за това по-ефективно да защитим националната сигурност, да осъществим по-ефективна охрана на обществения ред. Няма универсален модел, който да е използван в света и да гарантира, че ще има успех.

Много важно е как е организирана дейността. Няма да има нищо драматично, нещата могат да бъдат реализирани“, посочи Йовчев.

#ГДБОП #ДАНС #МВР #Цветлин Йовчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници