Юристи и експерти недоволни от промените в закона за ДАНС

Юристи и експерти недоволни от промените в закона за ДАНС
Румен Петков. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Припрените промени в Закона за Държавна агенция „Държавна сигурност“, приети днес на първо четене от Народното събрание, изненадаха експерти и юристи. Съмнения относно полезността им изразиха председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев, бившият шеф на МВР Румен Петков и експертът по национална сигурност проф. Димитър Йончев.

Странно е дублирането на аналитичните функции на ДАНС с разследващите функции на ГДБОП, каза пред журналисти председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев, който коментира приетите на първо четене днес промени в Закона за ДАНС. Груев коментира, че все пак няма значение къде се намира една служба, а как работи тя. Той напомни за няколкото изменения на ГДБОП през годините и посочи, че се надява разследването на дирекцията да се подобри.

Вливането на ГДБОП в ДАНС вече поражда сериозно напрежение в МВР, предупреди пред „Хоризонт“ бившият министър на вътрешните работи Румен Петков. Появата на две дублиращи полицейски структури може да ни върне в случаи като този в „Белите брези“, когато полицаи бяха застреляни от свои колеги заради липса на координация, смята Петков.

Бившият вътрешен министър посочи, че промяната, която беше приета на първо четене, е изненадала и партньорите на България в сектор „Сигурност“: те не са консултирани с тях.

Една такава сериозна трансформация, когато си в общност като НАТО и ЕС, не бива да бъде правена без предварителни разговори, смята Петков. Не че някой ще се бърка във вътрешните ни работи, но ние сме в обща система за сигурност и поне моето впечатление е, дано да е погрешно, че партньорите също са в една или друга степен изненадани, добави той.

Петков смята, че ГДБОП много трудно би работила без „Криминална полиция“, която остава в МВР след промените: „Криминална полиция“ е на терен всеки ден, „Криминална полиция“ е източник на огромен обем информация - за наркотици, за проституция, това са все елементи на организираната престъпност, ако щете за пране на пари. Разделянето на тези служби е, как да кажа, най-малкото предизвиква много въпроси, посочи той. Според Петков за първи път проектозакон се внася, без да е обсъждан в парламентарната група на левицата, а експертите на „Позитано“ са неприятно изненадани от това предложение.

Трябва да се реши цялостно, интегрално въпросът за системата за сигурност“, каза експертът по национална сигурност проф. Димитър Йончев. Той подчерта, че няма цялостно решение в предложения закон за национална сигурност.
Според Йончев от това, че няма цялостно решение, следват и много негативни неща. Така и промяната, която се прави в момента за ДАНС, не се вписва в един общ поглед към системата за национална сигурност, а решава конюнктурен въпрос под натиска на общественото мнение. „Аз съм за по-сериозни решения, които обвързват всичките елементи на сигурността в едно цяло“, каза проф. Йончев.

Според него не трябва да се губи време и трябва да се създадат експертни работни групи, и „да правят, както трябва Закона за националната сигурност и елементите в него“. Йончев е категоричен, че този законопроект, който в момента е предложен в парламента, не бива да бъде в този му вид, тъй като е само сбор от лозунги и е много слаб. Той не е приет окончателно и експертът смята, че дори в този му вид да не продължи да се движи напред.

(По БНР и БГНЕС)

#промени #закон #ДАНС #Румен Петков #Лазар Груев #Димитър Йончев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници