Софийски градски съд даде ход на делото срещу Денис Ершов

Софийски градски съд даде ход на делото срещу Денис Ершов
Софийски градски съд даде ход на делото срещу Денис Ершов, предаде БГНЕС.
A A+ A++ A

Софийски градски съд даде ход на делото срещу Денис Ершов, предаде БГНЕС. По-рано днес преди да влезе в съда Ершов заяви: „Това е един от етапите, в които се прави опит за похищение на моята собственост“.

Денис Ершов беше задържан на 13 август 2012 г. на летището в Бургас. Ершов бе арестуван за принудително довеждане за разпити по искане на Столичната следствена служба. На петролния бос Денис Ершов беше повдигнато обвинение за извършено длъжностно присвояване в особено големи размери след предварителен сговор с Цветан Димитров.

Присвояването е в размер на 1 млн. и около 93 хиляди лева. Цветан Димитров също е бил длъжностно лице, той е бил директор на отдел „Финанси и икономика“ в „Петрол“ АД. Престъплението според прокуратурата е извършвано от 10 март 2009 г. до 20 юли 2010 г. През това време Ершов е бил член на Управителния съвет, а после и на Надзорния съвет на „Петрол“.

Самото дело е образувано през ноември 2010 г. Името на Денис Ершов не един път е забърквано в скандали у нас. За него могат да се чуят изказвания от това, че е „добър бизнесмен“, до това, че е „руски мафиот“. Ершов е роден в град Челябинск, Русия, където учи в художествено училище, гражданин е и на Литва. Става инженер по разработка на нефтени находища, след като завършва Тюменски индустриален институт в Сибир. В годините на демокрацията се занимава с частен бизнес и става вицепрезидент в „Конекс“ – фирма, която за времето си е един от най-големите износители на петрол.

Създава „Нафтекс“ през 1991 г., става и основен акционер заедно с Митко Събев в „Петрол Холдинг“. По-рано тази година стана ясно, че Ершов е продал своите акции в „Петрол Холдинг“ и вече не е негов съсобственик. Ершов е изгонен от България по заповед на директора на Националната служба за сигурност (НСС) през 2000 г., тъй като властта у нас го счита за заплаха за националната сигурност.

Тогава директор на НСС е Атанас Атанасов. В неговата заповед, освен Денис Ершов, е записано и името на Майкъл Чорни и на още 3-ма руски бизнесмени. Ершов обжалва това и печели делата в съда, така от 2004 г. отново има право да влиза в страната ни. Години по-късно разказва, че заповедта за забрана за влизане в България срещу него не е политическа, но е поръчкова.

За последно името му отново влезе в медиите със скандала, който избухна между него и Митко Събев по вписването на ръководството на „Петрол Холдинг“ АД.

#Денис Ершов #дело

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници