Професор Улрих Бек ще бъде новият Доктор хонорис кауза на Софийския университет

Професор Улрих Бек ще бъде новият Доктор хонорис кауза на Софийския университет
Проф. Улрих Бек. Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

На 4 юни 2013 г. от 11 часа в Аулата на Софийския университет с титлата Доктор хонорис кауза ще бъде удостоен проф. Улрих Бек. Предложението за връчването на  почетния знак е на Философския факултет, съобщават от СУ.

Улрих Бек е професор в Мюнхенския университет и в London School of Economics and Political Science, автор на една от 20-те най-влиятелните книги на века - „РИСКОВОТО ОБЩЕСТВО: По пътя към една друга модерност“. Напоследък той е активен участник в дебатите по преосмислянето на съдбата на Европейския съюз и на цялостния европейски проект.

Неговите анализи по темата предизвикват бурни реакции; тяхна кулминация е предизвикателната му книга „Германска Европа: Новите властови пейзажи под знака на кризата“. „Еврорискът“ за Бек е ценностен, скрит зад по-видимия риск за политическата конструкция „Европа“, засенчен от най-видимия риск за финансовата конструкция „евро“. „Там, където дебне опасност, кълни и спасение“ – този стих на Хьолдерлин обобщава оптимистичния възглед на автора.

Улрих Бек е сред инициаторите на Манифест за преизграждане на Европа отдолу, наречен „Европа – това сме ние!“. В него се предлага един от възможните пътища на справяне с риска и - преведен на много езици, Манифестът е отворен за онлайн подписване на страницата на „Алианц Културщифтунг“, Берлин (българска версия: http://manifest-europa.eu/) .

#професор #Доктор Хонорис Кауза #Софийски университет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници