Станишев призова турското правителство да сложи край на насилието

Станишев призова турското правителство да сложи край на насилието
Президентът на ПЕС Сергей Станишев осъди прекомерната сила, използвана от държавните власти срещу протестиращите в Турция, съобщиха от БСП. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на ПЕС Сергей Станишев осъди прекомерната сила, използвана от държавните власти срещу протестиращите в Турция, съобщиха от  БСП. Партията на европейските социалисти (ПЕС) изразява дълбоката си солидарност с хилядите граждани на Истанбул, които излязоха мирно да протестират срещу предприетите груби действия от правителство на Турция, водено от Партията на справедливостта и развитието (ПСР).

ПЕС осъди прекомерното използване на сила срещу протестиращите на площад Таксим. Още един обезпокояващ факт е и засилената медийна цензура в страната - от блокирането на комуникациите до забраната за излъчване на информация за случилото се.

"Култивирането на силни демократични стандарти изисква постоянен ангажимент. Тези тревожни събития в Турция са най-новите доказателства за системното отстъпление от принципите на плуралистичното общество и свободата на медиите от страна на правителството на ПСР. Тези принципи са незаменими за едно всеобхватно и напълно демократично общество", заяви президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев.

Той подчерта, че Турция, като страна в процес на присъединяване към ЕС, но и като страна, която е пример за демокрация за целия регион, трябва да извърви пътя към нова конституция, основана на широк надпартиен консенсус.

"Тази нова конституция трябва да гарантира светското начало и отчетността на държавата в рамките на върховенството на закона, независимостта на съдебната власт, защитата на индивидуалните и колективните права, включително правата на жените и на малцинствата", отбеляза президентът на ПЕС.

Станишев призова турското правителство да сложи край на насилието спрямо легитимните протестиращи и вместо това да се вслуша в исканията на хората. Той добави, че "да бъдеш истински лидер на демократично правителство, се постига с приобщаващ и умерен подход и със сигурност не може да се постигне с риторика, подклаждаща омраза и разделение".

#протести Турция #БСП #Сергей Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Акценти

Инбет Казино