Американски власти събирали телефонни записи на милиони американци

Американски власти събирали телефонни записи на милиони американци
Агенцията за национална сигурност съобщи пред Ройтерс, че за момента няма да коментира информацията, говорителят на „Веризон“ Ед МакФаден също отказа коментар. Снимка: rt.com
A A+ A++ A

 

Агенцията за национална сигурност на САЩ тайно събирала записи от телефонните разговори на милиони американци независимо дали те са заподозрени за някакво престъпление, или не, съобщава БГНЕС.

През април съдът на Външната разузнавателна служба (Fisa) издал заповед, която дава право на Агенцията за национална сигурност да иска от „Веризон“, един от най-големите телефонни оператори в САЩ, да предава ежедневно информация, свързана с телефонни разговори на нейни клиенти. Заповедта включвала информация за разговори в САЩ и извън границите на страната.

„Веризон“ има над 100 милиона абоната, а големият проект за наблюдение бил разкрит, след като британският вестник „Гардиън“ се сдобил със съдебната заповед.

Тя показва, че властите са получили право да се сдобиват с данни за номерата и на двамата участници в телефонния разговор, както и данни за местонахождението им, продължителността на обаждането, уникални идентификатори и времето на всички обаждания за период от три месеца до 19 юли, но съдържанието на самите разговори не било включено.

Въз основа на съдебната заповед „Веризон“ нямал право да уведомява клиентите си за наблюдението. Не е ясно дали и други американски телекоми са получили подобни заповеди. Фактът, че заповедта се отнася за всички телефонни обаждания, също е необичаен.

Fisa обикновено изисква предоставянето на записи, които се отнасят до конкретен обект или обекти, заподозрени в тероризъм или шпионаж.

Агенцията за национална сигурност съобщи пред Ройтерс, че за момента няма да коментира информацията, говорителят на „Веризон“ Ед МакФаден също отказа коментар.

Мащабът на изисканите данни ще засили обвиненията срещу Агенцията за национална сигурност, че превишава мандата си и на практика шпионира собствените си граждани.

Заповедта на Fisa изисква от „Веризон“ да предоставя на Агенцията за национална сигурност електронни копия от „всички подробности за телефонните записи или телефонни метаданни, създадени от „Веризон“ за комуникациите между САЩ и чужбина или изцяло в рамките на САЩ, включително за вътрешните телефонни разговори“, съобщава „Гардиън“.

Информацията за съдебната заповед идва след многобройни предупреждения от американските сенатори Рон Уайдън и Марк Удал за мащаба на наблюдателната дейност на администрацията на Обама.

От две години насам двамата сенатори твърдят, че американската администрация разчита на „тайни правни интерпретации“, за да иска правомощия за вътрешно наблюдение, което е толкова мащабно, че американското общество би било „изумено“.

#Агенция за национална сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници