Кристалина Георгиева: Високите води по Дунав достигат България около 14 юни

Кристалина Георгиева: Високите води по Дунав достигат България около 14 юни
Кристалина Георгиева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Положението след наводненията в Централна Европа все още е сериозно. Това каза във Варна комисар Кристалина Георгиева, член на Европейската комисия, отговаряща за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, предаде радио „Фокус“ - Варна.

Еврокомисарят добави, че буквално преди час е имала връзка с кризисния център, за да научи какво се е случило днес и какво да се очаква в следващите дни. „Днес би трябвало да е пиковият ден за Братислава. Очаква се наводненията да стигнат Будапеща около 10 юни и след това високите води да са в района на България, Румъния и Сърбия – това се очаква да се случи около 14 юни“, каза още еврокомисарят. Кристалина Георгиева допълни, че засега прогнозите са положението да бъде по-добро и по-спокойно, отколкото е било в предишните дни.

Помощ на пострадалите от бедствия се осъществява от фонда за солидарност, който е извън редовния бюджет на Европейската комисия, коментира комисар Кристалина Георгиева. Според нея едва след като бъде направена оценка на щетите, ще бъде ясно дали ще се наложи и отпускане на помощ от този фонд, както и в какъв размер ще бъде тя.

„Именно тогава се обръщаме към страните членки, за да финансират тази помощ. И да успокоим тези, които се притесняват дали ще дойдат наводненията насам – да, помощ ще има“, категорична бе Кристалина Георгиева. Тя добави, че пари в този фонд не стоят, защото той се мобилизира само когато се налага.

Георгиева обясни, че трите най-засегнати страни - Австрия, Чехия и Германия, са се обърнали към центъра именно с такава молба – да получат помощ. „Не е изключено да са необходими допълнителни екипи за борба с последиците от бедствията. Вече има очакване в Чехия да пристигнат 2 екипа от Полша и Словакия, но ако има нужда от повече помощ, ние сме готови да я предоставим“, заяви Кристалина Георгиева. Има сформирани общо 30 екипа, които са за борба с наводнения и които са в готовност да се притекат на помощ.

На въпрос дали са застрашени от наводненията българските градове по Дунав, еврокомисар Георгиева отговори, че към момента голяма опасност за страната ни няма. Тя допълни, че е важно да се проследи ситуацията в следващите дни. „Колкото повече наближава 14 юни, толкова по-точна ще бъде и нашата прогноза. Засега обаче наблюденията ни са, че най-лошото минава, въпреки че река Елба в Германия създава много сериозни проблеми“, каза още Георгиева.

#Кристалина Георгиева #еврокомисар #наводнения #Дунав

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници