Над 700 евакуирани в Русия заради наводнения, причинени от скъсан бент

Над 700 евакуирани в Русия заради наводнения, причинени от скъсан бент

Стоп кадър/НОВА НЮЗ

A A+ A++ A

Над 700 души са евакуирани от домовете им в руския град Орск ден, след като река Урал повиши нивото си, като наводни крайречни села и причини скъсването на бент, съобщи Mинистерството на извънредните ситуации, цитирано от Ройтерс, цитирана от БТА.

Спасителните екипи са евакуирали 711 души, включително 210 деца, от града с население от 230 000 души, разположен близо до руската граница с Казахстан.

Видеозаписи, публикувани от Mинистерството, показват как спасители помагат на жителите, облечени в спасителни жилетки, да се качат в спасителни лодки.

В момента в Орск са наводнени над 2400 жилищни сгради и 3065 дворa, съобщи ТАСС. В центровете за временно настаняване са настанени 257 души, от които 76 деца.

Според оперативните служби в града са открити телата на трима души, причината за смъртта им се установява, но е известно, че единият от тях преди това е отказал да се евакуира.

В същото време пресслужбата на регионалното правителство ТАСС съобщи, че две тела са били открити при обхождане на район, който вероятно е бил наводнен в Стария град на Орск. По предварителна информация смъртта им не е свързана с удавяне.

Така броят на жертвите на наводнението засега се изчислява от властите на три. Правителството на Оренбургска област отрече да има четвърти загинал, информация за който се появи по-рано в канали в „Телеграм“.

Вчера местните власти в Оренбургска област в планината Урал, където се намира и Орск, призоваха жителите на крайречните селища да се евакуират след скъсването на язовирната стена.

Агенциите цитират местната прокуратура, според която бентът на водоема е поддал поради лоша поддръжка.

Според служител от спасителните служби за едно денонощие обемът на водата, изхвърлена от язовир "Ахтубинск", се е увеличил три пъти. Бреговете се укрепват и се решава въпросът за по-нататъшни инженерни работи. От оперативните служби добавиха, че се обменя информация с Министерството на извънредните ситуации на Казахстан, предаде ТАСС.

Редица руски области в Сибир и Урал и погранични райони в съседен Казахстан бяха наводнени през последните дни.

Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев каза, че наводнението може да е най-голямото природно бедствие по мащаб и въздействие в страната му от 80 години насам.

#наводнения #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници