Египет се опитва да спре строежа на язовир на Сини Нил

Египет се опитва да спре строежа на язовир на Сини Нил
A A+ A++ A

Министърът на външните работи на Египет Мухамед Камел Амр заминава на спешна визита в Етиопия, за да обсъди с ръководството на страната строежа на голям ядовир с ВЕЦ на Сини Нил, предава израелското издание Mignews.com. Той обеща „да не предаде нито една капка вода от Нил“, но етиопските власти твърдо отстояват решението си. По информация на държавната информационна агенция MENA, преди два дни правителството на Етиопия категорично е отхвърлило молбата на Кайро да прекрати проекта.

Мухамед Камел Амр подчерта, че Египет ще разглежда всеки опит за преграждане на течението на реката като заплаха за съществуването на държавата. „Няма Нил - няма Египет“, заяви той, като подчерта огромния натиск, на който е подложено египетското правителство, чиято популярност рязко спада на фона на икономическите трудности, с които се сблъсква страната. Кайро не пести усилия, за да предотврати строителството на нова ВЕЦ на Нил, който и без това е пренатоварен с водоснабдяването на 84 млн. души.

Миналата седмица Етиопия започна строителството на язовирна стена на Сини Нил, който осигурява по-голямата част от водите на Нил.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници