Кристиан Вигенин се срещна с представители на българите от Запорожка област

Кристиан Вигенин се срещна с представители на българите от Запорожка област
Снимка: МВнР
A A+ A++ A

„Надявам се разговорът днес да доведе до следващи стъпки от страна на българската държава в подкрепа на дейността ви в Украйна“. С тези думи министър Кристиан Вигенин приветства представители на делегация на българската общност от Запорожка област, намиращи се на посещение в страната ни. Инициативата е в рамките на традиционните посещения в България на общността от Запорожка и Одеска област, съобщиха от Министерството на външните работи.

Ръководителят на групата Иван Григориев, председател на българското запорожко общество „Роднина“, изтъкна, че е настъпил моментът за по-интересни и продуктивни връзки с българската диаспора, чиито конструктивни измерения могат да залегнат в съвместна Програма за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата. „Имаме готовност да пристъпим към конкретни проекти, а консолидирането на усилията ще има по-голям резултат и ще стимулира отношенията  в областта на бизнеса и туризма“, заяви Григориев.

„Политическите контакти към момента не са достатъчни и ние трябва да направим повече. Необходимо е да дадем сигнали на подкрепа за българите в Украйна, включително на българското запорожко общество“, отбеляза министър Вигенин в контекста на общото желание за засилване на парламентарното сътрудничество и прекия диалог с българските държавни институции.

В Украйна живее най-многобройната исторически оформила се българска диаспора извън пределите на България, като понастоящем има близо 140 обществени организации на българите, припомнят от Външно.

#Кристиан Вигенин #българи #Запорожка област #среща

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници