Правната комисия отхвърли предложението на „Атака“ за партийните субсидии

Правната комисия отхвърли предложението на „Атака“ за партийните субсидии
Не може държавата да е майка за едни и мащеха за други, заяви председателят на комисията Христо Бисеров от ДПС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

 

Депутати от Коалиция за България и ДПС, членове на правната комисия, отхвърлиха законопроект на „Атака“ за промяна в Закона за политическите партии, който засяга държавните субсидии, предаде БГНЕС.

Депутатите се възпротивиха особено на идеята да се орежат държавните субсидии за извънпарламентарните партии.

Не може държавата да е майка за едни и мащеха за други, заяви председателят на комисията Христо Бисеров от ДПС.

„Какви промени бяха отхвърлени? Изразходваните средства от държавата за финансирането на политическите партии са в размери, които не съответстват на възможностите на държавния бюджет, особено при тежката финансова и икономическа криза на страната“, каза депутатът от „Атака“ Павел Шопов.

Той защити пред правната комисия законопроекта, внесен от Волен Сидеров.

Шопов смята, че определени политически партии участват на изборите не за постигането на политически цели и за осъществяването на обществено полезни каузи, а именно за да получат държавна субсидия.

Предложението на „Атака“ е държавната субсидия да получават парламентарно представените политически партии и коалиции, които на последните избори са прескочили законовата 4-процентова бариера, както е в останалите европейски страни.

Според Шопов с прекратяване на субсидията, отпускана досега за извънпарламентарните политически сили, ще бъде направено драстично съкращение на отпусканите суми в полза на държавния бюджет и използването им за обществено полезни нужди.

С подобни съображения следва да отпадне възможността по чл. 31, ал. 2 да се предоставят помещения за нуждите на извънпарламентарно представените политически партии.

Множество помещения и недвижими имоти не се използват и стоят заключени, безстопанствени и рушащи се от политически партии, престанали да бъдат парламентарно представени, неосъществяващи политическа дейност или със затихващи функции в политическия живот.

С други имоти извънпарламентарно представени партии спекулират, отдават ги под наем и в действителност осъществяват стопанска функция.

Вносителите от „Атака“ предлагат на коалициите, представени в Народното събрание, общата сума по ал. 2 да се разпределя между съставящите ги партии по коалиционно споразумение, а при липса на такова тя да се разпределя пропорционално на броя на народните представители от отделните партии.

Друго предложение е Министерството на финансите да превежда дела от субсидията за всяка партия от коалицията в посочена от нея сметка.

Председателят на комисията Христо Бисеров посочи, че няма как от ДПС да гласуват „за“ промените, които отрязват извънпарламентарните партии от държавно финансиране.

Част от партийния плурализъм е за създаване на условия за поява и развитие на нови политически субекти, заяви Бисеров.

„Така че не можем да гласуваме тези текстове и ще се въздържим от подкрепа на целия законопроект“, обобщи той.

„Нека да е ясно, че размерът на субсидията се определя от държавния бюджет и дебатът тепърва предстои, когато се гледа бюджетът за следващата година“, каза Мая Манолова от КБ, която по принцип одобрява промените.

Тя подкрепи законопроекта на „Атака“ в частта му да се отмени практиката парите да следват депутата, когато той напусне парламентарната си група.

„Нашата позиция остава отворена какъв да е процентът, над който партиите ще получават държавна субсидия“, добави Манолова.

Тя е против идеята политическите партии да бъдат категорично отрязани от всякакво финансиране, защото тогава те биха зависели изцяло от определени икономически интереси.

Манолова заяви, че тя и колегите й ще гласуват за промените на първо четене, но очаква нови предложения след дебата.

В края на заседанието законопроектът на „Атака“ бе отхвърлен от членовете на правната парламентарна комисия.

#Христо Бисеров #правна комисия #Атака #КБ #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници