Български ученик сред регионалните финалисти в Научния панаир на Google 2013

Български ученик сред регионалните финалисти в Научния панаир на Google 2013
A A+ A++ A

Google обяви 90-те финалисти в Научния панаир Google 2013 (Google Science Fair), както и 15-те финалисти за наградата Science in Action Award. Тази година проектите са още по-интернационални и разнообразни с хиляди подадени заявки от над 120 страни. Един от регионалните финалисти е и 15-годишният българин Христо Стайков. В момента е ученик в Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" в град Варна.

Христо печели с проекта си "Динамична мрежа за оценка на пътя" (Dynamic road conditioning network), който е съставен от две части: приложения за уеб визуализация и устройство за събиране на данни. Проектът цели да покаже състоянието на пътя, да помогне на шофьорите в избора на най-безопасен маршрут и да асистира в приоритизирането на пътищата, които се нуждаят от ремонт.

Като един от регионалните победители в категорията на 15-16-годишните, Стайков има шанс да спечели една от наградите за финалистите, които включват стипендия от Google в размер на 25 000 долара; уникално изживяване с другите партньори в събитието като компаниите LEGO и CERN; индивидуална награда от LEGO (уникална LEGO цветна мозайка, която е предвидена за всеки победител в даден отбор); специална кутия LEGO, която е създадена ексклузивно за събитието; или дигитален достъп за училището на дадения участник до архивите на изданието Scientific American.

http://googleblog.blogspot.ro/2013/06/ninety-ideas-to-change-world-announcing.html

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници