Митрополит Николай се обяви против фестивала на гей филми в Пловдив

Митрополит Николай се обяви против фестивала на гей филми в Пловдив
Митрополит Николай. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пловдивският митрополит Николай се обяви против фестивала на гей филми, организиран в Града на тепетата, предаде Би Ти Ви.

„Църквата трябва да пази неотклонно морала и етичните норми. Наш дълг е да порицаем най-остро фестивал на кинофилми, които възхваляват порока и пропагандират развалата на семейството“, заяви дядо Николай.

Той излезе със специално изявление по случаи от името на Светия синод, изтъквайки, че категорично се противопоставя на „тази публична, безцеремонна и срамна демонстрация на содомския грях, изявата на който нарушава правата“ на миряните. „Той има гибелни последици за физическото и духовното здраве на хората, руши традиционните устои и ценности на българския народ и внася съблазън в мирогледа на нашите деца и младежи. 
Светият синод призовава властимащите да забранят провеждането на това содомско сборище, а гражданите - да не участват в тази „мерзост на запустението“, която си позволява да се противопостави на реда, вложен в нас и света от Бога“, се казва още в обръщението на владиката до медиите.

Според митрополит Николай „обществото не е длъжно да търпи някой да му навира в очите собствената си извратеност“.

„Обстоятелството, че организаторите на така наречения филмов гей фестивал „подкрепят кандидатурата на град Пловдив за европейска столица на културата“, трябва да бъде отминато с насмешка, като е добре подобни „подкрепи“ занапред да бъдат отказвани“, коментира пловдивският владика.

На откриването на фестивала в неделя се наложи полицията да се намеси, за да прогони група скинари и футболни ултраси от агитката на ФК „Ботев“ (Пд). Той стартира с премиерния за България испански филм „Транс живот“ на варненката Мария Попова в пиано бара Fourplay.

Организатор на гей филм феста е правозащитната организация на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и трансполовите хора „ЛГБТ Пловдив“, а събитието е под патронажа на посолството на САЩ у нас и със съдействието на общинска фондация „Пловдив 2019“.Сред ожесточените опоненти на феста е университетският преподавател от Аграрния университет в Пловдив доц. д-р Тодор Бабриков. Групата, създадена от него и „защитаваща нормалните ценности“, дори призова да се палят заведенията, домакини на прожекциите.

 

#Свети синод #Николай #Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници