Плевнелиев: ГЕРБ да бъдат отговорна опозиция, хората не искат избори

Плевнелиев: ГЕРБ да бъдат отговорна опозиция, хората не искат избори
„Заявявам категорично – необходими са 100 дни кредит на доверие на правителството. Оттам нататък ще съдим на база на обещаното и свършеното“, каза Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

 

„Хората искат стабилност в България, работодателите също. Гражданите искат ли днес нови избори? Според мен не искат, защото очакват ясни решения по наболелите проблеми. Това не може да се случи без работещ парламент и правителство“, коментира в интервю за „24 часа“ президентът Росен Плевнелиев.

„Заявявам категорично – необходими са 100 дни кредит на доверие на правителството. Оттам нататък ще съдим на база на обещаното и свършеното“, каза Плевнелиев и подчерта, че „България трябва да върви напред“.

„Нямам нищо против да се види докъде е стигнало всяко едно министерство в работата си, това е съвсем нормално. Но имам против едно правителство да се обръща само назад. Да, трябва да се знае истината за всяко управление и трябва да се посочи в парламента, в държавните институции и пред гражданското общество“, заяви още Плевнелиев.

Според него реформи са необходими в сектор „Сигурност“.

„Смятам, че трябва да се промени законът за СРС, така че да бъде създадена независима институция. Подкрепям идеята за т.нар. Държавна агенция „Технически операции“. Защо? Вижте статистиката. През 2000 г. средно на годината имаше близо 4000 разрешения за СРС. 12 години по-късно ние ползваме 16 000. Четири пъти повече. И пак има скандал. Вярвам, че не може този, който е възложител, да бъде и изпълнител. Добре е да бъдат разделени. Единият възлага, вторият изпълнява, третият контролира. На този баланс на силите се крепят демокрацията и държавността“, коментира още президентът.

Плевнелиев смята че, хората от ГЕРБ по никакъв начин не трябва да си посипват главата с пепел.

„Понякога да бъдеш в опозиция отваря невероятни шансове. Ще се радвам те да бъдат опозиция, която да е истински коректив, да посочва изцяло в интерес на нацията кое е добре и кое е лошо“, каза Плевнелиев и добави: „България има нужда от силна и компетентна опозиция“.

На въпрос дали не трябваше да се отложат изборите заради фалшивите бюлетини в Костинброд, президентът отговори: „Категорично не. Смятам, че това беше едно важно и вярно решение, което отстоявам и си нося пълната отговорност за него. Бюлетините бяха блокирани, „арестувани“ и оттам нататък има много въпроси, на които трябва да се отговори“.

Според него „нацията щяла да изпадне в тотален хаос, ако не бяха проведени изборите“.

„Лично аз смятам, че това бяха нормално проведени избори. В деня на самите избори хората имаха възможност свободно и спокойно да гласуват“, отбеляза още президентът.

#Росен Плевнелиев #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници