Навършват се две години от земетресението в Хаити

Навършват се две години от земетресението в Хаити
Над половин милион жители на Порт-о-Пренс продължават да живеят в нехигиенични палаткови лагери. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Днес се отбелязват две години от опустошителното земетресение в Хаити.

С тържествени възпоменателни церемонии при масовите гробове ще бъдат почетени жертвите на най-тежкото природно бедствие в историята на Хаити, предаде БНР, позовавайки се на световни медии.

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън, специален пратеник на ООН за Хаити, ще участва в някои от възпоменателните церемонии.

Трусът с магнитуд 7,0 на 12 януари 2010 г. продължи само 10-20 секунди, но разруши стотици сгради и жилища и остави над 1,5 милиона души без покрив, а около 300 000 души загинаха.

Президентът Мишел Мартели обеща да удвои усилията на правителството и да ускори бавното възстановяване.

Едва половината от руините в столицата Порт-о-Пренс и околностите й са разчистени, а над половин милион жители на града продължават да живеят в нехигиенични палаткови лагери.

Тази година ще бъде годината, през която действително ще започнем физическото възстановяване, но също и възраждането на надеждата и бъдещето на хаитянския народ, каза той вчера.

Президентът съобщи също за новата инициатива, подкрепена от канадското правителство, за преместване на около 20 000 обитатели на палатковите лагери, намиращи се на няколко пресечки от разрушения президентски дворец. Канада предоставя за целта 20 млн. американски долара.

Мартели ще открие днес нов университет, дарение от съседната Доминиканска република. Разположен близо до границата между двете страни, университетът „Крал Анри Кристоф“ ще бъде една от най-големите сгради в Хаити.

#президент #Мишел Мартели #САЩ #Бил Клинтън #земетресение #Хаити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници