Турският премиер обяви победата си над протестиращите

Турският премиер обяви победата си над протестиращите
Стоящ протест на площад Таксим Снимка: в. Хюриет
A A+ A++ A

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обяви победата си над антиправителствените протести след мащабна полицейска операция, в рамките на която бяха извършени обиски и арести на десетки арестанти в опит за потушаване на продължаващите близо три седмици безредици, коментира АФП.

След дни на сблъсъци, предизвикани от прогонването на протестиращите от епицентъра на протестите - истанбулския парк Гези, демонстрантите се опитваха да се прегрупират. Оттогава полицията влиза в спорадични сблъсъци с по-малки групи демонстранти в цялата страна. В столицата Анкара през нощта полицията използва сълзотворен газ и водни струи срещу протестиращи, които я замеряха с камъни и се криеха зад импровизирани барикади, но няма други сведения за конфронтации.

В Истанбул десетки демонстранти предприеха мълчаливи протести, стоейки неподвижни в тихо неподчинение на централния площад „Таксим”, разположен в съседство до парк „Гези”. 

На фона на изглежда замиращите протести, Ердоган заяви, че е преодолял кризата, разглеждана като най-голямото предизвикателство досега пред неговото правителство през десетгодишното му управление.

„Нашата демокрация беше подложена на изпитание отново и ние излязохме от него като победители”, заяви пред силни овации премиерът пред членовете на своята управляваща Партията на справедливостта и развитието. „Народът и правителството на Партията на справедливостта и развитието осуетиха заговора... замислян от предатели и чуждестранните им съучастници”, продължи Ердоган. Уверен, че бурята е отминала, той предупреди срещу възобновяването на протестите.


(По агенция Фокус)

#Турция #протести #Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите