Германия блокирала преговорите за членство на Турция в ЕС

Германия блокирала преговорите за членство на Турция в ЕС
След разговори с Меркел австрийският външен министър Михаел Шпинделегер заяви, че Австрия и Германия смятат за преждевременен въпроса за влизането на Турция в ЕС. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германия е блокирала следващата стъпка в преговорите на Турция за членство в Европейския съюз заради действията на Анкара срещу уличните протести, заяви европейски дипломат, цитиран от Асошиейтед прес, предава „Стандарт“.

Дипломатът споделил, че Германия е блокирала решението за започване на нова глава в продължаващите присъединителни преговори, защото „все още има отворени въпроси“.

Източникът е пожелал анонимност, защото не бил упълномощен да обсъжда публично състояла се вчера в Брюксел среща на дипломати от 27-те страни членки.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви миналата седмица, че е „ужасена“ от твърдия отговор на Турция, който е потиснал свободата на изразяване на протестиращите.

След разговори с Меркел австрийският външен министър Михаел Шпинделегер заяви, че Австрия и Германия смятат за преждевременен въпроса за влизането на Турция в ЕС.

„Ние виждаме Турция по-скоро в ролята на привилегирован партньор, отколкото член на ЕС“, каза той.

Според него за тази позиция оказват влияние и последните събития в страната.

Шпинделегер отбеляза, че за страна, която се стреми към ЕС, спазването на правата и свободите на гражданите, включително свободата на словото и митингите, трябва да са задължителни.

#Германия #Австрия #Турция #ЕС #преговори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите