Ивайло Московски: Спирането на приватизацията на БДЖ „Товарни превози” е голяма грешка

Ивайло Московски: Спирането на приватизацията на БДЖ „Товарни превози” е голяма грешка
Според Московски, по този начин пада възможността държавата да финансира чрез нотификация преструктуриране на останали задължения. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Спирането на приватизацията на БДЖ „Товарни превози” е голяма грешка. Не разбрахме основанията и причините на принципала да спре приватизацията на БДЖ „Товарни превози”, заяви пред „Фокус“ бившият министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Ивайло Московски.

"Няколко пъти сме обяснявали темата, и сме на мнение, че тази приватизация беше жизнено необходима, по няколко причини. Първо, без значение, че няма да може да се постигне някаква кой знае колко висока цена - в крайна сметка пазарът определя цената - приватизацията беше необходима, защото за преструктуриране на останалите задължения, ще е необходим нов заем", коментира Московски.

"Този заем ще е държавно гарантиран – тоест ще се даде на държавата, а държавата ще го предостави на БДЖ, което е държавна помощ. За да бъде нотифициран такъв заем, трябва поне половината да е от участие на БДЖ, а те няма откъде от друго място, освен от приватизацията, да осигурят такива приходи", обясни бившият транспортен министър.

Според него, по този начин пада възможността държавата да финансира чрез нотификация преструктуриране на останали задължения.

Основанието, че трябва да се пазят работни места, също не е аргументирано, защото в предприватизационния договор е записано, че новият собственик, който и да е той, е длъжен в следващите четири или пет години да запази същия брой работни места, отбеляза Московски.

„Всички планове за преструктуриране, които желаят да направят без приватизация, са свързани със сериозни инвестиции, които няма откъде да дойдат. „Товарни превози” са търговско предприятие и нямат право нито на държавни субсидии, нито на каквато и да е държавна помощ”, поясни Ивайло Московски.

#Ивайло Московски #приватизация #БДЖ - "Товарни превози"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите